El PSOE abandona les negociacions fins que Unides Podem no accepte donar suport a un govern monocolor

L'equip de Sánchez ha reiterat que no es presentarà a la investidura si no té garantits els vots necessaris
10 setembre 2019 16:50h
Sánchez haurà de decidir si es presenta a la investidura aquest divendres. / EUROPA PRESS

MADRID. La reunió de quatre hores que els equips negociadors del PSOE i de Podem han mantingut aquest dimarts al Congrés ha acabat sense acord i amb l'advertència per part dels socialistes que no hi haurà noves reunions –fet que abocaria a unes eleccions– en el cas que Podem no accepte un govern monocolor socialista. 

Així ho ha avançat el secretari d'acció política de Podem, Pablo Echenique, i ho ha confirmat després la portaveu del PSOE, Adriana Lastra. Sánchez ha fet arribar a Podem que no acceptarà tampoc l'encàrrec del rei Felip VI de sotmetre's a la investidura si no té suports garantits. 

Podem, per la seua banda, descarta donar els suports a Sánchez si no hi ha un acord perquè això generaria "inestabilitat". Lastra ha assegurat que "ara per ara" el PSOE "no veu una eixida a aquesta situació".

Les dues parts han intercanviat retrets a l'eixida de la reunió, on s'han acusat mútuament de no moure's de les seues posicions. Lastra ha emplaçat Podem a "reflexionar sobre què farà en els pròxims dies", mentre que Echenique ha qualificat "d'error" que el PSOE vincule qualsevol acord a "un govern monocolor".

Segons Echenique "la conclusió de la reunió és que el PSOE no es mou del plantejament de formar un govern de partit únic. "Si no acceptem que hi ha d'haver un govern format únicament per membres del PSOE, s'aixequen de la mesa de negociació", ha dit Echenique.

Segons el secretari d'acció política de Podem, aquest plantejament és "un error" que aboca el país a les eleccions. "Esperem que rectifiquen i que accepten que no hi ha motius per a explicar que el que era possible al juliol no ho és al setembre", ha dit, "perquè ningú no entén que aquesta oferta haja caducat".

Segons Echenique seria "absurd" anar a les eleccions perquè la repetició electoral pot propiciar "un govern de dretes o, en el millor dels casos, una majoria progressista que portaria exactament al punt on estem ara". Per contra, segons Echenique, si el PSOE acceptara reiterar l'oferta de govern compartit del juliol, l'acord "seria qüestió d'hores".

Lastra, per la seua banda, ha afirmat que no està prevista cap reunió entre Sánchez i Iglesias, i ha insistit a demanar a Podem que faça "una reflexió". "Que ens diguen si permetran un govern progressista o aboquen el país a unes noves eleccions el 10 de novembre", ha sentenciat.

next