El PSOE demana a PP i Cs que s'abstinguen per a facilitar la investidura i amenaça de repetir les eleccions

El secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, adverteix Podem que "seria un error seure a la taula amb exigències que invaliden el propòsit de les negociacions"
10 juny 2019 17:58h
Ábalos ha declarat que té "més acceptació" un govern espanyol del PSOE que no "altres experiències que no sumen majoria absoluta" / ACN 

MADRID. El secretari d'Organització del PSOE, José Luís Ábalos, ha emplaçat aquest dilluns PP i Ciutadans a actuar amb "dosis de generositat i patriotisme" i a abstindre's per a facilitar la investidura de Pedro Sánchez, perquè l'alternativa "a una investidura viable" és una repetició de les eleccions i "les urnes tenen memòria". "Els espanyols no perdonaran els que han criticat la viabilitat de la legislatura en un moment en que convé desactivar les tensions evidents a Europa i a l'Estat", ha dit. Ábalos també ha advertit Podem –que vol un govern de coalició– que "seria un error seure a la taula amb exigències que invaliden el propòsit de les negociacions".

Els socialistes reclamen a la dreta que faça com el PSOE va fer el 2016 i que s'abstinguen per facilitar que Sánchez siga investit com a president del govern espanyol sense necessitat de recórrer a les formacions independentistes; una possibilitat que defensen algunes veus del PP –com ara la de la candidata dels populars a la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso– però que ha topat amb una negativa rotunda de la direcció. En paraules del secretari general del PP estatal, Teodoro García Egea, "[el PP] no només no facilitarà la investidura, sinó que la dificultarà".

En aquest punt, el secretari d'Organització del PSOE ha fet una crida als partits de la dreta perquè no caiguen en la "temptació" d'una "puntada al tauler". "Els populismes, els extremismes i els moviments rupturistes troben en el caos i la manca de consens la seua raó de ser i oportunitat, i, com més gran siga la inestabilitat i la incapacitat dels partits compromesos amb la legalitat i la conveniència d'arribar a acords, més possibilitats tenen de dinamitar el marc de convivència", ha dit.

Per això, ha assegurat que els "partits constitucionalistes" tenen "l'obligació de tirar endavant el país". "El PSOE actuarà amb generositat. No demanem acatament, sinó alçada de mires i bona disposició pel bé comú, pel bé d'Espanya i per la responsabilitat de fer política", ha sentenciat. Segons Ábalos, és el moment d'entendre "què han dit els espanyols a les urnes" i d'acatar aquest mandat.

Rebutja la via UPN

Ábalos ha advertit que la via que proposa Unió del Poble Navarrés (UPN) –l'abstenció dels seus dos diputats al Congrés a canvi que el PSOE s'abstinga perquè UPN governe Navarra– no és viable. Principalment, perquè podria comportar el vot en contra del PNB i, per tant, restaria més que no sumaria. Per tant, segons Ábalos, la investidura "no ve de dos vots", sinó que cal buscar altres fórmules.

Tanca la porta al govern de coalició de Podem perquè "no suma"

El secretari d'Organització del PSOE també ha tancat la porta a la petició del líder de Podem, Pablo Iglesias, que, en declaracions a TVE, ha demanat un govern estatal de coalició on Podem ostente algunes carteres socials. "No entenem cap govern coaligat, i té més acceptació un govern del PSOE que altres experiències que no sumen majoria absoluta i que, per tant, no resolen el problema".

next