El PSOE proposa a Podem un programa amb més de 300 mesures per a aconseguir el seu suport en la investidura

Els socialistes volen convéncer els d'Iglesias modificant la reforma laboral i regulant els preus "abusius" del lloguer, entre altres actuacions "progressistes"
3 setembre 2019 12:28h
Els socialistes descarten l'entrada de la formació morada al govern. / ACN

MADRID. El PSOE es compromet a modificar els aspectes "més lascius" de la reforma laboral del PP del 2012 i a "aprofundir en les mesures ja adoptades" per a frenar els augments "abusius" dels lloguers.

La formació de Pedro Sánchez ha fet públic aquest dimarts el 'Programa Comú Progressista' amb més de 300 propostes per a convéncer el grup d'Unides Podem de cara a la investidura. Entre les mesures també hi ha la "universalització i gratuïtat" de l'educació infantil dels menors de 3 anys i, per a combatre les agressions masclistes contra les dones, aposten per impulsar una reforma penal per a garantir que si una dona no diu "expressament sí" s'interprete com un 'no'.

Els socialistes proposen derogar la llei mordassa i substituir-la per una nova normativa que "garantisca la llibertat d'expressió i de reunió pacífica" i establir zones de baixes emissions en tots els municipis de més de 50.000 habitants.

El PSOE ha proposat aquestes mesures per a tractar de convéncer Unides Podem perquè la formació de Pablo Iglesias done el suport perquè Pedro Sánchez isca investit president del govern espanyol. Els darrers dies, els socialistes han continuat descartant la formació d'un govern de coalició i la formació morada insisteix a formar part de l'executiu espanyol.

Una oficina per a garantir el compliment del pacte

A més, Sánchez ha oferit a Pablo Iglesias la creació d'una oficina que controle el compliment d'un possible acord de govern, comissions de seguiment al Congrés i el Senat per a "verificar" i "actualitzar" el pacte i "mecanismes" per a comptar amb la participació de la societat civil. En un acte de presentació del 'Programa Comú Progressista', Sánchez ha oferit a la formació morada una "activa participació" en el govern d'institucions que completen l'exercici del govern espanyol.

El secretari general del PSOE ha tornat a tancar la porta a un govern de coalició amb Unides Podem en considerar que no "comparteixen tant com per a governar", però ha demanat que això no els "transforme en adversaris". "Podem ser aliats lleials per a trobar fórmules d'enteniment que possibiliten posar en marxa un govern progressista", ha subratllat Sánchez.

Sánchez ha anunciat durant l'acte que, fruit de la "total disposició a l'acord del PSOE", els equips negociadors socialistes es reuniran aquest dijous 5 de setembre amb representants d'Unides Podem per treballar per un govern progressista amb el 'Programa Comú Progressista'. El dirigent polític ha destacat que "Espanya mereix avançar i no estar bloquejada". Ha afegit pressió a la formació lila i els ha dit que no s'han d'"enemistar" per no ser socis de govern al mateix moment que els ha avisat que no hi ha cap "raó objectiva" perquè el 10 de novembre se celebren unes noves eleccions espanyoles.

El president espanyol en funcions ha instat Unides Podem a "construir" junts garanties i confiances i els ha recordat que la confiança ha de ser mútua, cosa que al seu entendre garantirà els mecanismes de control del possible acord que ha anunciat. Una vegada més, Sánchez ha demanat el suport parlamentari d'Unides Podem "des de la investidura fins a la totalitat de l'acció del govern".

next