El PSPV d'Alacant celebrarà primàries 

Eva Montesinos considera que és la "millor solució" a la situació generada amb la paralització del procés el mes de novembre passat
1 febrer 2019 14:23h
La Secretaria d'Organització del PSOE va paralitzar les primàries a la ciutat d'Alacant el mes de novembre passat. / EUROPA PRESS

ALACANT. La Comissió Federal de Llistes del PSOE ha decidit aquest dijous, a última hora de la vesprada, que l'agrupació local d'Alacant celebre primàries per a elegir el seu candidat a l'Alcaldia de la ciutat. La decisió arriba 12 hores després de presentar com a candidat l'independent, Francesc Sanguino, actual director del Teatre Principal d'Alacant.

Segons han informat a Europa Press fonts de la direcció estatal del PSPV, la decisió s'ha pres en la Comissió de Llistes celebrada aquest mateix dijous a Madrid i obri un procés nou, al qual es podrà presentar qualsevol militant "que vulga".

Quant al nou calendari, les fonts consultades han assegurat que depén de Ferraz, que haurà de marcar-lo, i que els candidats hauran de començar un nou procés per a recaptar suports i avals a la seua candidatura interna.

La Secretaria d'Organització del PSOE va paralitzar les primàries a la ciutat d'Alacant el mes de novembre passat, quan ja havia arrancat el procés, abans que s'iniciara la inscripció de simpatitzants. Segons va argumentar Ferraz en el seu moment, es procedia a paralitzar les primàries amb l'objectiu d'aconseguir "les màximes garanties tant per a la militància com per a la candidatura electoral que es presente a la ciutadania".

La paralització es va determinar el 14 de novembre, a petició de la Secretaria d'Organització del PSPV i a l'espera que la Comissió Federal de Llistes, "òrgan competent", decidira sobre un ajornament o la seua suspensió. Finalment, la comissió ha decidit reprendre les primàries.

Al principi hi havia tres candidatures. Una d'elles, la impulsada per l'entorn de l'exsenador Angel Franco, va comptar amb el suport de la direcció estatal i federal. No obstant això, la candidatura de José Asensi va denunciar possibles "anomalies" i el procés va acabar paralitzat i amb la candidatura de l'entorn de Franco retirada.

La tercera candidatura l'encapçalava Eva Montesinos, actual portaveu del partit a Alacant, qui va presentar davant la Comissió Federal d'Ètica i Garanties del PSOE un recurs contra la suspensió de primàries, després d'haver formalitzat els 104 avals, el màxim permés. 

En aquest sentit, Montesinos ha afirmat que la decisió del PSOE de tornar a celebrar primàries a la ciutat per a elegir al candidat és la "millor solució" a la situació generada amb la paralització del procés el mes de novembre passat, en considerar que suposa que el partit torna a la "senda de la coherència" que, a la seua manera de veure, "mai no va haver de deixar".

"Que el seny haja imperat i que es reconega que en aquest partit la militància és el més important dona identitat a les sigles, i són les bases les que han de decidir qui han de ser els candidats, perquè si no no ens diferenciaríem dels altres", ha al·legat a preguntes dels mitjans aquest divendres on ha assistit, junt amb resta de la Corporació, a la presentació del projecte per al passeig litoral.

Montesinos ha assegurat que "mai" no va perdre l'"esperança" en el fet que se celebrarien primàries en l'agrupació local per a elegir el candidat de les municipals de maig, i ha valorat el recurs que va presentar davant el Comité de Garanties després de la decisió de suspendre, el novembre passat, unes primàries que ja s'havien iniciat.

L'edil ha afirmat que confia que la convocatòria es faça en les mateixes condicions que les paralitzades al novembre, "obertes als simpatitzants i a tota la ciutadania". Montesinos ha rebutjat que el candidat es triara "a dit" i ha considerat "bé" que un independent –en referència a Francesc Sanguino opte a les primàries "sempre que represente els valors socialistes", encara que "de cap manera podíem acceptar que no es passara per les urnes".

next