Diari La Veu del País Valencià
El PSPV, sobre l’ampliació de la V-21 i l’emergència climàtica: L’ésser humà és contradictori

VALÈNCIA. Aquest dimecres es compleixen huit nits en què diversos activistes i veïns de l’horta d’Alboraia han fet guàrdia en el Forn de Barraca. L’objectiu és exercir una resistència simbòlica davant l’imminent enderrocament d’aquest centenari edifici, que ha de ser destruït junt amb 80.000 m2 d’horta productiva per a fer espai al tercer carril de la V-21. Els protestants, a més, pretenen assenyalar la incoherència de declarar l’emergència climàtica i, al mateix temps, permetre una obra que atraurà més tràfic a l’entrada de València a costa d’un espai verd.

A quilòmetres d’allí, en les Corts Valencianes, el grup parlamentari de Podem ha presentat hui una proposició no de llei urgent per a demanar al Ministeri de Foment que s’aturen les obres d’ampliació, però aquesta no ha progressat. Amb tot, la iniciativa ha permés que les diferents formacions s’expressen al respecte. El PSPV, preguntat per com encaixa aquesta obra en la recent declaració d’emergència climàtica promoguda pel Consell, ha assenyalat que “l’ésser humà és contradictori”.

Així s’ha expressat el síndic de la formació socialista, Manolo Mata, qui ha volgut fer valdre els esforços dels tres partits del Botànic per a protegir l’horta valenciana a través de la Llei de l’Horta i el pla d’acció territorial elaborat en aquesta finalitat. Així, ha indicat que la construcció que defenen els activistes, el Forn de Barraca, “no té cap interés arquitectònic” i que, a més, “la família ha sigut indemnitzada i va cobrar el que li corresponia” sense que ningú “haja sol·licitat la reversió”.

No obstant això, és precisament un dels propietaris del Forn de Barraca el membre i portaveu de l’organització social Per l’Horta, Lluís Fontelles, una de les figures més actives durant els últims anys en l’oposició a l’ampliació de la V-21. Fontelles i la resta d’activistes denuncien des de fa temps que la informació sobre el projecte no va ser exposada degudament al públic de manera interessada, a més que les propostes de modificació elaborades per les administracions valencianes només han comportat “modificacions estètiques”.

Segons la visió de Mata, cal fer valdre “els 4 milions de m2 i les més de 100 construccions” que han quedat protegides amb les lleis promogudes pel Botànic. “No tenim per què pagar que es renuncie a infraestructures que són moderadament intrusives”, ha explicat, tot afegint que “sempre hi haurà algú” que s’opose a aquests projectes. “Quan salvàrem altres 100 edificacions no hi havia ningú aplaudint “, ha afegit.

El portaveu socialista també ha insistit que, en el cas de l’ampliació de la V-21, “parlem de 60.000 m2 d’horta–tot i que la zona que quedarà inutilitzada ascendeix a 80.000 m2– que no alteren absolutament res” i que “no té res a veure” amb “la viabilitat agrícola ni la vivència de les mateixes famílies” que viuen de l’horta.

A més, ha dirigit dures crítiques cap a Podem i Compromís per fer “un postureig que no té massa sentit”, perquè van aprovar junt amb el PSPV les citades normatives de protecció de l’horta. En aquest sentit, també ha ressaltat que “el PGE d’Alboraia –contra el qual ara protesten els col·lectius en defensa de l’horta perquè destruirà 264.000 m2 més– compleix estrictament el pla d’acció territorial” que va aprovar el Botànic.

Per la seua banda, Podem havia presentat la PNL demanant que es paralitzen unes obres que “no sols són inútils”, sinó que també “tenen un gran impacte ambiental” just en un moment en què “se celebra la Setmana pel Clima”. Quant a Compromís, el diputat Josep Nadal ha insistit que es tracta “d’una decisió catastròfica” i que no creu que “per a la mobilitat de València faça falta per a res l’ampliació de la V-21“.

Comparteix

Icona de pantalla completa