El PSPV, Compromís i Podem rebutjaran que les Corts investiguen l'operació de l'IVF amb Grupo Zeta

Els grups del govern del Botànic al parlament valencià consideren que tant el president Ximo Puig com el director del banc públic valencià, Manuel Illueca, han donat "totes les explicacions"
15 octubre 2019 14:07h
Els socis del Botànic entenen que "totes les explicacions estan donades" tant per Puig com pel director de l'IVF, Manuel Illueca. Imatge d'arxiu. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA (EP). Els grups del govern del Botànic –PSPV, Compromís i Unides Podem– a les Corts votaran aquest dijous en contra de la creació d'una comissió d'investigació per a determinar si va haver-hi conflicte d'interessos en l'operació de l'Institut Valencià de Finances (IVF) amb el Grupo Zeta, en el qual està integrada Pecsa, de la qual el president de la Generalitat i líder del PSPV, Ximo Puig, posseeix accions. Els socis del Botànic entenen que "totes les explicacions estan donades" tant per Puig com pel director de l'IVF, Manuel Illueca.

Així ho han avançat els portaveus en la roda de premsa després de la Junta de Síndics d'aquest dimarts, quan queden dos dies per a la sessió de control al president. Mentrestant, els partits de l'oposició (PP, Ciutadans i Vox) donaran suport a la iniciativa –una proposta de Ciutadans– i adverteixen que el Botànic és "còmplice de la malifeta"; "vota a favor de l'opacitat", i no vol investigar "una cosa que olora tan malament", respectivament.

"Totes les explicacions ja es van donar en seu parlamentària"

Del PSPV, Manolo Mata ha justificat la negativa a la comissió que va demanar Ciutadans sobre la base de l'informe de l'Advocacia de la Generalitat que va concloure que "no hi ha conflicte d'interessos" i ha lamentat que "es vulga posar Puig en primera línia quan l'única cosa que ha fet ha sigut defensar el seu honor".

També ha criticat que el PP demane ara el document de fa 30 anys amb què "un jove periodista [Puig]" va comprar aquestes accions amb els diners de la indemnització de l'acomiadament d'un altre mitjà de comunicació.

Per part de Compromís, Fran Ferri s'ha limitat a garantir que "per descomptat" no donaran suport a la comissió d'investigació i ha recordat que "totes les explicacions ja es van donar en seu parlamentària" amb la compareixença del director de l'IVF.

De Podem, Naiara Davó ha avançat que en principi votaran en contra de la creació d'aquesta comissió, a l'espera de la reunió que mantindrà el seu grup abans de l'inici del ple aquest dimecres. "Les explicacions s'han donat des del primer moment, a les Corts i en els canals que el president va considerar oportuns", ha recalcat.

"Còmplices de la malifeta"

No obstant això, per a la portaveu popular, Isabel Bonig, això suposa que "Compromís i Podem són còmplices de la malifeta", tot recordant "tot el que deia Mónica Oltra" quan governava el PP. També ha criticat que s'haja retardat el lliurament de la documentació que va demanar el PP, per la qual cosa ha advertit que aniran als tribunals si no la reben.

"Ximo Puig va dir que havia comprat eixes accions amb els diners d'una indemnització per acomiadament; vull veure eixa sentència, eixe document de magistratura", ha exigit la també presidenta del PP valencià.

En la mateixa línia, el síndic de Ciutadans, Toni Cantó, ha titllat d'"increïble que la consellera de Transparència [Rosa Pérez Garijo] vote a favor de l'opacitat". "Només ho poden frenar quan pensen que és culpable; no són socis: són els seus còmplices", ha asseverat.

Pel que fa a Vox, el seu portaveu adjunt, José María Llanos, ha subratllat que "evidentment" donaran suport a la comissió Puig-IVF perquè "una cosa que fa tan mala olor s'ha d'investigar".

next