El PSPV guanya les eleccions i Puig presidirà un nou Botànic

Els socialistes posen fi a 28 anys de victòries del Partit Popular però necessitaran el suport de Compromís i Unides Podem-EUPV per a conformar govern
29 abril 2019 06:00h
El PSPV obté 27 escons i lidera el bloc d'esquerres a les Corts. EFE

VALÈNCIA. Nit –o més bé matinada– d'eufòria socialista. A les bones dades estatals per al PSOE, que ha guanyat les eleccions i frega la majoria absoluta amb Unides Podem, PNB i Compromís, se suma la victòria del PSPV, el gran vencedor dels comicis a les Corts Valencianes. Amb més del 95% escrutat, el PSPV tenia 27 escons, 4 més que aquesta legislatura; un resultat que li permetrà liderar un nou govern del Botànic acompanyat per Compromís i Unides Podem-EUPV.

En el cas d'aquestes dues formacions podria parlar-se d'una sensació agredolça. Agra, perquè totes dues haurien tret menys escons que el 2015 (Compromís passa de 19 a 17, i Podem, de 13 a 8). Dolça, perquè la suma de les tres forces d'esquerres suposa la reedició del Botànic. I, també, pel fet d'haver aconseguit frenar la dreta, amb 19 escons per al PPCV; 18, Ciutadans, i 10, Vox. Ara bé, la nit es va viure amb una calma tensa en el bloc de progrés, ja que la seua suma va oscil·lar entre els 51 i els 52 escons al llarg de l'escrutini, quan la majoria està en els 50.

Després de 28 anys de victòries del Partit Popular –la majoria d'elles aclaparadores–, la victòria socialista va ser clara a totes les circumscripcions, i Puig ho va celebrar: "El país dels valencians torna a ser senyera del canvi". El candidat socialista va destacar que, "després de quasi 3 dècades, s'ha tornat a posar en valor una proposta política que parla de la igualtat, de la llibertat, de la solidaritat". 

"Aquesta és la força política que uneix els valencians i que vol aportar a Espanya el millor d'aquesta terra", afegia, per a seguir amb una felicitació per a l'altre gran guanyador de la nit, Pedro Sánchez: "Gràcies, Pedro. Sé que estàs ahí, interessat fins a l'últim moment pel que poguera passar ací". A més, es va mostrar convençut que hi haurà "un govern progressista a Espanya i a la Comunitat Valenciana" que farà possible "el canvi que mereixen els ciutadans".

Més difícil resulta definir la resta de formacions en la banda dels guanyadors o dels perdedors. Si més no, pel que fa al nombre d'escons obtinguts. No obstant això, hi ha la il·lusió d'un nou Botànic. Compromís, fins ara soci del PSPV a la Generalitat, es va felicitar per la –esperable– reedició del pacte d'esquerres, tot i que va lamentar que l'avançament electoral "ha posat en perill la majoria de canvi del 2015". Així, Mónica Oltra va remarcar que l'únic pacte possible passa per la reedició del Botànic.

Pel que fa a Unides Podem-EUPV, que es presentava a aquestes eleccions amb l'objectiu d'entrar a governar i fer "un Botànic de transformació", es va mostrar molt content per haver "parat la dreta al País Valencià" i, també, perquè amb aquests resultats podran "sumar per al Botànic". Així es va expressar Rubén Martínez Dalmau. També Rosa Pérez Garijo es va manifestar en aquest sentit: "Serem fonamentals en el pacte d'esquerra".

El PPCV culpa a la fragmentació de la derrota

En l'altre bloc, la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, va reconéixer aquest diumenge que el "fraccionament del vot de dretes ha perjudicat el PP", i Ciutadans va retraure que "l'enfonsament del PP" evite "furtar el govern" al Botànic. Pel que fa a Vox, que tindrà grup parlamentari, ja ha avisat que "donarà molta guerra a les Corts".

La campanya va començar a la caça del vot indecís per a barrar el pas a la dreta. El CIS pronosticava una àmplia majoria de l'esquerra aquest 28 d'abril però advertia que la victòria dels partits progressistes es podia veure amenaçada perquè el 40% dels enquestats encara no sabia a qui votaria. 

Més de 3 milions de persones estaven convocades a les urnes valencianes aquest diumenge. Finalment, la participació va ser de vora el 75% del cens. I, si bé és cert que les dretes no han acabat sumant, l'àmplia majoria de l'esquerra tampoc ha acabat sent realitat. No obstant això, les xifres són les necessàries per a un Botànic 2.0 liderat per Puig.

next