Puig guanya temps gràcies a la reunió amb Montero però els seus socis mantenen la pressió en les Corts

Compromís veu amb bons ulls el moviment del president però vol que es posicione explícitament i confirma que encara no aprovaran cap ajust pressupostari
4 setembre 2019 16:50h
Puig ha anunciat la reunió amb Montero aquest dimecres. / EFE 

VALÈNCIA. El PSPV ha aconseguit guanyar temps amb l'últim moviment de Ximo Puig, que ha anunciat que el dimarts vinent es reunirà amb la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero. El líder dels socialistes valencians ha assegurat que serà una reunió de "reivindicació" i "diàleg" en què s'exigirà una resposta conjuntural per part de l'executiu espanyol en funcions perquè es facen els lliuraments a compte de les autonomies. 

Aquest pas endavant per part del president, que fins ara ha evitat posicionar-se culpant el Ministeri d'Hisenda de l'asfíxia financera que pateix el Consell, arriba un dia després que Compromís s'haja plantat amb el PSPV i li haja exigit que responsabilitze a Montero de la situació abans de negociar cap ajust pressupostari. 

Mónica Oltra ha beneït la decisió assenyalant que "va pel bon camí". També des de les Corts, que han reunit aquest dimecres la Junta de Síndics, el grup parlamentari de Compromís veu amb bons ulls el moviment de Puig, però el seu portaveu, Fran Ferri, ha assegurat que continua faltant un gest "explícit" i "públic" per part de Puig. El motiu, assegura, és que el govern valencià ha de demostrar que és un "únic govern" i que, a més, "no és monocolor".

En aquest sentit, Compromís no vol que el posicionament del PSPV respecte dels impagaments per part de l'Estat –que fins ara ha donat per bones les explicacions del Ministeri sense pressionar perquè s'apliquen mesures transitòries– acabe traduint-se en un Consell que no assenyala amb claredat la inoperància de l'executiu espanyol com a causant d'unes eventuals retallades.

"Més que en funcions, està en campanya electoral", ha afirmat Ferri respecte del govern de Sánchez. El portaveu de la coalició defensa la idea que si l'Estat no paga és perquè no té la voluntat de fer-ho. Per aquest motiu, ha anunciat que aquest divendres Compromís complirà amb la seua advertència i no aprovarà cap retallada en la reunió del Consell, la primera després de les vacances. 

Podem, obert al fet que Puig done explicacions a les Corts

Si bé el portaveu adjunt d'Unides Podem, Ferran Martínez, també ha evitat criticar obertament la postura dels socialistes, sí que ha insistit que "cal habilitar el mecanisme" que aconseguisca desbloquejar els pagaments i que no deixaran "de pressionar" perquè així siga.

En aquest sentit, tot i que pensen que les explicacions les ha de donar el Ministeri d'Hisenda, s'han mostrat oberts a una de les propostes que ha plantejat l'oposició: la compareixença de Puig en les Corts per a explicar el treball i avanços en matèria de finançament. Això sí, rebutgen que siga per ple extraordinari tal com demanava el PPCV i ho fien a la pròxima intervenció de l'equip de govern en el Parlament, que tindrà lloc la setmana vinent.

Aquesta opció ha sigut descartada per Compromís, que no creu que el president haja de donar explicacions als valencians, sinó posicionar-se de cara el govern de Sánchez. En aquest sentit, ha presentat una proposta no de llei –també plantejada pel PPCV– per a demanar que el Consell inste l'executiu espanyol a convocar el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) per a debatre el model de finançament autonòmic.

El PSPV mou fitxa però rebutja el CPFF

Per la seua banda, el PSPV no vol sentir parlar del CPFF en el present moment, cosa que ha deixat veure el mateix Ximo Puig aquest dimecres en ser preguntat. El motiu, assegura, és que no té sentit plantejar-ho quan "ni tan sols hi ha govern". Per ara, Compromís mantindrà la proposta, però ha manifestat que si en la reunió amb Montero es troben solucions transitòries per a superar el bloqueig, millor. 

El síndic dels socialistes, Manolo Mata, també s'ha posicionat en aquesta qüestió rebutjant el CPFF per a resoldre el problema valencià perquè el que es necessita són contactes bilaterals entre el govern autonòmic i l'Estat. Cosa per a la qual es fa necessari un executiu plenament operatiu.

A més a més, ha traslladat la responsabilitat de trobar solucions immediates a la resta de partits instant-los que proposen solucions operatives per a superar els "impediments jurídics" en què Montero justifica la paralització dels pagaments, de manera que expliciten el seu suport en cas que s'haja de votar en el Congrés alguna mesura transitòria. 

Així mateix, davant la possibilitat d'una repetició electoral que veu "probable, tot i que no desitjable", s'ha mostrat "confiat" que la reunió entre Puig i Montero permetrà trobar solucions que no depenguen de la formació de govern.

next