Diari La Veu del País Valencià
El PSPV assenyala, respecte de l’informe que denegava Puerto Mediterráneo, que o es poden forçar les lleis

VALÈNCIA. El síndic del PSPV a les Corts, Manolo Mata, ha valorat aquest dimecres la sentència del TSJ que anul·la la resolució de la Conselleria d’Habitatge que denegava la proposta de Puerto Mediterráneo i que es basava en un informe en el qual, al parer seu, el Consell “va cometre un error”. “No es poden forçar les lleis”, ha afirmat Mata al respecte, a més d’assegurar que el PSPV “sempre va dir als seus socis de govern [Compromís] que no era una qüestió de voluntarisme”.

Així, el portaveu socialista ha considerat que “són benvingudes totes les empreses”, però que “han de complir la llei i ara ha complit la llei”, des de Compromís han insistit que el Consell “encara està avaluant el que ha dit el TSJ”. D’aquesta manera s’ha pronunciat el diputat ecologista Juan Ponce, qui ha recordat que el projecte d’Intu Erofund “va nàixer amb diferents problemes” i que en les revisions posteriors no s’han corregit, tampoc a hores d’ara.

En concret, s’ha referit que els Plans d’Actuació Estratègica (ATE) van ser una de les primeres coses que el Botànic va derogar “perquè eren vestits a mesura per a grans inversions sense cap tipus de control i sense importar l’impacte ambiental”. A més, ha incidit que “hi ha va haver irregularitats en la tramitació d’Isabel Bonig [en aquell moment, consellera d’Infraestructures], que es va botar els terminis d’exposició pública”.

D’altra banda, Ponce també s’ha centrat a assenyalar que “existeix una oposició per part del comerç local, d’altres centres comercials de l’entorn, d’una bona part de la població i de la gent que aposta per un desenvolupament sostenible en un sentit ampli”. A més, ha assenyalat que “el govern acaba de signar una Declaració d’Emergència Climàtica que s’ha de tindre molt en compte”. De qualsevol manera, també ha indicat que “si al final se segueix la normativa a tots els nivells, s’haurà de seguir amb el tràmit”, però que, al cap i a la fi, Intu busca “mantindre actiu un projecte especulatiu” perquè de cara als seus inversos “parega que ací pot arribar a fer alguna cosa”.

Recuperar el Patsecova contra els macrocentres

El diputat d’Unides Podem Ferran Martínez també s’ha mostrat contrari al projecte de Puerto Mediterráneo i ha indicat la negativa del TSJ “no és ferma” i que “només assenyala defectes formals” que poden ser corregits en el nou informe exigit pel Tribunal. D’aquesta manera, pensa que “encara hi ha marge per a aturar-ho” i ha afirmat que exigiran al conseller d’Economia, Rafael Climent, que tramite el Patsecova, el pla que frenaria la construcció de macrocentres comercials com a forma de protegir el xicotet comerç i que va quedar en l’aire a causa de l’avançament electoral.

En aquest sentit, el conseller d’economia, Rafael Climent, ha declarat en Corts que la voluntat es aprovar el Patsecova “en aquesta legislatura” i ha reiterat l’aposta del Consell per un comerç “equilibrat, de proximitat, urbà, que reduïsca desplaçaments i amb una oferta local diferenciada, digitalitzada i innovadora”.

Per la seua banda, la síndica del PPCV, Isabel Bonig, ha valorat que el Consell “ha atemptat contra la legalitat” i ha llançat una crida al president Puig perquè “impose el seny i la responsabilitat” per a facilitar la inversió de Puerto Mediterráneo, tot sabent que la postura del PSPV al si del Consell sempre ha sigut molt més favorable que la de Compromís.

Tornar a la casella d’eixida

En els últims dies, diferents associacions comercials i ecologistes han reiterat el seu rebuig a Puerto Mediterráneo. Entre elles, la Confederació d’Empresaris del comerç, serveis i autònoms valencians (Confecomerç CV), que ha hagut de desmentir Intu Eurofund per a afirmar que hi havia un suport unànime per part de patronals i sindicats.

També Acció Ecologista-Agró ha exigit a la Generalitat que recórrega contra la sentència i defense el Paratge Natural de Les Moles perquè s’evite “donar via lliure a una corporació estrangera per a arrasar amb més d’un milió i mig de metres quadrats de bosc”. En la mateixa línia s’ha pronunciat Democràcia En Verd, que considera que el Botànic “es juga la seua credibilitat” i que “té arguments de sobres per a paralitzar un projecte heretat de la negra etapa de govern del PP que destrossaria un dels pocs pulmons verds que queden en l’àrea metropolitana de València”.

Quant a la directora general de Comerç, Rosa Ana Seguí, ha assenyalat que la decisió judicial suposa tornar a la casella d’eixida. Segons explica, l’informe mediambiental actual no és vàlid, de manera que és obligatori realitzar-ne un altre, tot i que això no vol dir que el nou document acabe sent favorable per a l’empresa.

Comparteix

Icona de pantalla completa