Diari La Veu del País Valencià
El PSPV i Podem critiquen que Compromís es presente amb Errejón perquè fragmenta el vot de l’esquerra

VALÈNCIA. Compromís ja té company de viatge, un que ha deixat satisfetes totes les potes de la coalició valencianista. A hores d’ara, la militància està votant si referenda la decisió. Ara bé, més enllà de les fronteres de partit, la decisió no ha sigut pressa molt bé. Sobretot entre els seus socis del Botànic, que l’han criticada per considerar que “fragmenta encara més el vot de l’esquerra”.

Així ho ha afirmat la portaveu d’Unides Podem, Naiara Davó, qui ha lamentat que no s’haja deixat passar l’oportunitat “d’elaborar un projecte valencià en l’àmbit estatal” en què confluïren Esquerra Unida, la formació morada i Compromís. El ben cert és que la confluència amb Íñigo Errejón ha sigut acollida amb sorpresa en Podem, que d’acord amb els contactes informals que havien mantingut i amb les últimes declaracions de Mónica Oltra, pensaven que la reedició d’A la valenciana –la coalició en què es van presentar al 2016– estava a tir de pedra.

No obstant això, en la formació morada encara no acaben de tindre clar en què consistirà l’aliança de Compromís amb Más Madrid i encara que assumeixen que la coalició valencianista ho tindrà molt més fàcil a l’hora d’imposar els seus criteris en l’elaboració de la candidatura –ja que el partit d’Errejón no té cap estructura al País Valencià– lamenten que ni tan sols s’hagen assentat a explorar un acord amb ells.

També se senten molests cada vegada que s’esgrimeix l’argument que el Podem valencià deu obediència a un partit estatal. Davó ha afirmat aquest dimarts que “ningú pot patrimonialitzar la defensa dels interessos valencians” i que la ciutadania, amb els seus vots, ha demostrat que confia que la formació morada defensa aquests interessos a Madrid.

Ara bé, preguntats sobre la possibilitat de crear una llista unitària valencianista i d’esquerres junt amb Compromís que forme un grup parlamentari propi al Congrés, fonts del partit repliquen que no poden renunciar a la marca en la qual concorren. Així, tot i que l’estructura orgànica del Podem valencià no deu una obediència tan estricta a l’executiva de Pablo Iglesias com poguera paréixer, assumeixen que depenen del seu lideratge en la pròxima convocatòria electoral. En qualsevol cas, una vegada Compromís s’ha decidit a anar de la mà d’Errejón, aquesta possibilitat està pràcticament descartada.

“Canviar un hiperlideratge per un altre”

En el PSPV tampoc no ha agradat la decisió de Compromís i l’han acollit amb cert escepticisme. A més, assenyalen que al cap i a la fi s’ha canviat un hiperlideratge –el d’Iglesias– per un altre, –el d’Errejón–, tot i que a efectes pràctics aquesta aliança, per ara, només s’aplicarà quant a la visibilitat de la candidatura, ja que en Compromís no tenen previst que Más Madrid puga influir ni en el programa ni en l’elaboració de les seues llistes al País Valencià.

Malgrat això, el portaveu socialista Manolo Mata ha tirat mà de la ironia per a incidir que Compromís “ha decidit presentar-se amb el partit d’un senyor” i que ara “hauran de posar-lo al dia amb els temes valencians”. Però, en definitiva, les seues crítiques s’han centrat que la jugada “no beneficia el conjunt de l’esquerra” i s’ha mostrat sorprés perquè un partit que no existia al País Valencià –Más Madrid– s’aprofite de l’estructura d’un que ja estava consolidat –Compromís–.

Compromís, convençut de l’empenta de la marca

Malgrat les crítiques, en Compromís estan satisfets amb la decisió i no s’han escoltat veus internes que la qüestionen. D’una banda, estan convençuts que la falta d’estructura d’Errejón al País Valencià els permetrà construir un projecte que responga per complet als seus interessos, sense imposicions de fora –cosa que no veien possible a l’hora d’elaborar una llista amb Podem–; d’altra, pensen que aprofitaran l’empenta mediàtica que el fundador de Más Madrid tindrà en aquestes eleccions i que podran recollir el vot de tota la gent que voldria votar-lo, però que fins ara no podia, ja que només es presentava per la circumscripció de Madrid.

A més a més, un dels aspectes clau per a prendre la decisió ha sigut que, segons creuen, Podem i el PSOE arrossegaran durant aquests comicis l’estigma d’haver sigut els dos principals protagonistes en el fracàs de la formació de govern. Així, consideren que aquest vot de castic anirà a parar a les candidatures lligades a la figura d’Errejón.

Comparteix

Icona de pantalla completa