El PSPV defensa que prorrogar els comptes no és "mala idea", però la proposta no convenç Podem ni l'oposició 

Mata argumenta que els pressuposts actuals deixen "un marge efectiu per a fer el que siga necessari"; Martínez adverteix que la pròrroga "hauria de ser l'últim recurs"; Cantó parla de "pegats" i "comptes ficticis", i Bonig aprofita la situació per a sentenciar el "fracàs del Botànic"
14 octubre 2019 06:00h
El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, va admetre just dilluns passat que l'opció de prorrogar el Pressupost de la Generalitat del 2019 és una possibilitat que pren cada dia més força. Imatge d'arxiu. / EFE, KAI FÖRSTERLING 

VALÈNCIA. El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, va admetre just dilluns passat que l'opció de prorrogar el Pressupost de la Generalitat del 2019 és una possibilitat que pren cada dia més força. Soler va explicar que, sense un govern en plenes funcions, no es pot fer una previsió d'ingressos per als nous pressuposts. Amb tot, fa set dies el conseller assegurava que el Consell encara estava valorant "els pros i contres".

Si bé Rafa Climent, el responsable d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, va ser el primer membre del Consell a alertar públicament sobre una de les principals implicacions d'una repetició electoral –ja el passat 10 de setembre–, no ha sigut fins ara que la qüestió s'ha instal·lat en l'agenda de totes les formacions. De fet, aquest cap de setmana tant el PSPV, com Podem, Ciutadans i el PPCV van fer declaracions al respecte.

Com és evident, el debat toca més de prop els socis del Consell, ja que ells són qui tenen sobre la taula la decisió de què fer amb el pressupost de la Generalitat per al pròxim exercici. El PSPV, Compromís i Unides Podem s'enfronten, doncs, a l'elecció d'iniciar el segon mandat amb un pressupost de la primera legislatura o elaborar uns nous comptes que probablement haurien de ser menys ambiciosos que els del 2019.

Mata: "Tindríem un marge molt efectiu per a fer el que necessitem"

Els socialistes ja venen l'opció de prorrogar els comptes com quelcom positiu. Ja no és que es faça referència a aquesta opció com 'el mal menor', sinó que el vicesecretari general del PSPV i síndic a les Corts, Manolo Mata, va assegurar aquest dissabte que "no és una mala idea". Mata va admetre que la pròrroga del pressupost és "una possibilitat davant la dificultat d'elaborar els comptes autonòmics, ja que no se saben les xifres del pressupost estatal", però va apuntar que els comptes actuals són "molt expansius" i que "es tindria un marge efectiu per a fer allò que calga a la Comunitat".

En declaracions als mitjans de comunicació després d'assistir a l'acte institucional amb motiu de la festa del Pilar, el socialista va defensar que el pressupost del 2019 estava "molt relacionat amb el que es feia a Espanya" i per això "hi havia uns increments espectaculars d'inversions". En aquest sentit, va argumentar que la possibilitat de prorrogar els pressuposts de la Generalitat no seria "dolenta": "Tenim un pressupost molt expansiu que havia crescut ja el 9,8% i tornaria a la situació del 10 de gener del 2019, motiu pel qual no hi hauria increments impositius i tindríem un marge molt efectiu per a fer el que necessitem".

Ferri: "Mentre no sapiguem què farà el govern d'Espanya, crec que són uns pressuposts prorrogables"

L'endemà de les paraules de Soler, és a dir, dimarts passat, el síndic de Compromís es va mostrar favorable a una pròrroga, "atesa la situació actual". "Mentre no sapiguem què farà el govern d'Espanya, si decidirà augmentar o reduir el sostre de despesa, jo crec que són uns pressuposts prorrogables", va sostindre Ferri, afegint que "sempre és millor fer-ne de nous. Amb tot, "atesa la situació actual", repetir amb els comptes del 2019 sembla per als valencianistes l'opció adequada.

Ferri també va insistir que es tracta "d'uns pressuposts bons, millors que els del 2018", per la qual cosa des de la seua formació no consideren que la pròrroga "siga molt perjudicial". "Són uns pressuposts molt expansius que augmenten un 7% la despesa social", va defensar. Un posicionament, doncs, que no topa amb el dels socialistes.

Martínez: "Siga quina siga la decisió que es prenga, ha de fer-se per acord de les tres forces del Botànic"

Diferent és per ara la postura del tercer soci del Botànic, Unides Podem. La formació morada no veu amb bons ulls la pròrroga. Si més no, això es desprén del comunicat que van fer arribar als mitjans aquest divendres. El secretari d'Anàlisi Política de Podem, Ferran Martínez, va assenyalar que la pròrroga dels pressuposts de la Generalitat "ha de ser l'últim recurs" i va defensar la necessitat d'uns comptes "actualitzats al nou context econòmic, social i financer".

Martínez troba lògic que Soler "haja previst tots els escenaris i totes les possibilitats", però considera que el procediment normal és "l'elaboració i aprovació d'uns nous pressuposts". El també diputat de la formació morada adverteix que "una de les millors proves d'estabilitat del Botànic" ha sigut que cada any s'han posat d'acord per a aprovar uns nous comptes. Per això, des de Podem temen que amb una pròrroga pressupostària s'envie "un missatge equivocat a la societat". Amb tot, Martínez remarca: "Siga quina siga la decisió que es prenga, ha de fer-se per acord de les tres forces del Botànic i garantint l'estabilitat del govern".

En el comunicat, el dirigent de Podem també recorda que el nou govern del Botànic té un programa i uns acords "sobre els quals ha d'avançar". "Les conselleries necessiten un pressupost que els permeta desenvolupar adequadament la seua activitat", apunta Martínez.

Cantó: "Els pressuposts d'ara són ficticis i un pegat"

Ciutadans, per la seua banda, aprofita la situació per a carregar també contra els pressuposts del 2019. Aquest 12 d'octubre, en declaracions als mitjans, Toni Cantó va assegurar que els comptes autonòmics són "ficticis i un pegat". El Consell "es va inventar i inflar els pressuposts", va dir Cantó, tot remarcant que "Ciutadans ja va avisar que no eren suficients per al que necessiten els valencians però si per al catalanisme".

El síndic de la formació taronja també va lamentar que el PP i el PSOE "segueixen mantenint privilegis fiscals d'unes comunitats sobre les altres" i va confiar que "alguna vegada els valencians tinguem els pressuposts que mereixem".

Bonig: "Serà la constatació del fracàs de Puig i del govern del Botànic"

Aquest dissabte també es va pronunciar sobre una possible pròrroga dels pressuposts del 2019 la presidenta del PPCV, Isabel Bonig. En cas afirmatiu, serà "una mala notícia" i "la constatació del fracàs de Puig i del govern del Botànic", a parer de la popular.

Bonig va criticar que el Consell "no s'està enfrontant a la realitat". Una realitat que, segons ella, és que "el govern socialista està demanant retallades socials de vora 1.450 milions d'euros" a la Generalitat. La presidenta del PPCV adverteix que el seu partit "no donarà suport" a aquests ajusts.

Per a Bonig, la llei de pressuposts és el document normatiu "més important" d'un govern, ja que "inclou els ingressos i les despeses". Per això, reclama que s'elabore un pressupost "realista" i que permeta fer front "a tots els problemes que té la Comunitat Valenciana, com les llistes d'espera, els barracons o pagar la dependència".

La líder del PPCV també denuncia que "és el moment del Consell de ser reivindicatiu" i, per contra, considera que "ningú està donant la cara, sinó aplicant retallades als drets dels valencians". Unes retallades que, per a ella, caldria aplicar "sobre els 'enchufats', que [el Consell] en té 330".

De moment, aquest dimarts el conseller d'Hisenda compareixerà a les Corts per a explicar els detalls d'aquest pla d'ajust pressupostari de 364,7 milions d'euros que el Consell ja ha presentat al Ministeri d'Hisenda.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next