El PSPV recupera la Diputació de Castelló després de 24 anys i manté València mentre el PP salva la d'Alacant

El PP farà d'Alacant el seu gran bastió i els socialistes presidiran dues de les tres diputacions
27 maig 2019 11:30h
Les diputacions de València i Castelló, en mans socialistes, i la d'Alacant, en mans populars. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. La Diputació de Castelló estarà en mans socialistes 24 anys després. El PSPV ha aconseguit mantindre també la Diputació de València, però el PP continuarà manant a la d'Alacant. 

Després de les eleccions municipals celebrades aquest diumenge, el PSPV recuperarà la Diputació de Castelló gràcies als 12 regidors que ha obtingut enfront dels 11 del PPCV, que havia presidit la diputació ininterrompudament des de l'any 1995. Compromís ha obtingut 2 seients, els mateixos que Ciutadans. Així, els socialistes podran presidir la institució tot i que hauran de pactar amb Compromís per a tindre majoria absoluta.

La Diputació de València quedarà integrada per 13 diputats del PSPV, huit del PP, cinc de Compromís i tres de Ciutadans mentre que EU i Podemos, fins ara amb un representant cadascun, es quedaran fora aquesta legislatura. 

A més, la composició de la diputació, que es constituirà entre el 30 de juny i el 15 de juliol, comptarà amb dos nous partits: La Vall ens Uneix –partit encapçalat per l'expresident socialista de la diputació i alcalde d'Ontinyent Jorge Rodríguez, expulsat del PSPV pel cas Alqueria– i Vox, amb un representant cadascun, segons han informat fonts de la institució. Així, tot i l'aparició del nou partit de Jorge Rodríguez, el PSPV mantindrà la Diputació de València. No obstant això, necessitarà el suport de La Vall ens Uneix i Compromís per a governar la institució.

En comparació amb la composició de la Diputació de València eixida de les urnes el 2015, el PSPV disposarà de quatre representants més en la diputació, mentre que el PP en tindrà quatre menys; Compromís, un menys, i Ciutadans, un més.

En la Diputació d'Alacant, el PP repetirà els 15 diputats que té actualment; el PSOE en puja dos, i passa d'11 a 13; Ciutadans en tindrà dos, un més que el 2015, i Compromís en perd dos: tindrà un enfront dels tres del passat mandat. El president de la Diputació d'Alacant en funcions i diputat en el Congrés, César Sánchez, ha obtingut acta de regidor en el municipi de Llíber, en el qual es presentava de número tres per la llista del PP, i podrà tornar a optar a ocupar un lloc en la corporació.

Nombre de diputats

La xifra de diputats que correspon a cada corporació es determina segons el nombre de residents de cada demarcació. Fins a 500.000 residents, les corporacions compten amb 25 diputats; de 500.001 a 1.000.000, amb 27 diputats; d'1.000.001 a 3.500.000, 31 diputats, i de 3.500.001 en amunt, 51 diputats, com recull la Llei Electoral General.

Mesa d'edat

La Llei Electoral General indica que una vegada es realitze l'assignació de llocs de diputats, la Junta Electoral convocarà per separat els regidors dels partits polítics, coalicions, federacions i agrupacions que hagen obtingut lloc perquè elegisquen de les llistes de candidats avalades –almenys per un terç d'aquests regidors– els qui hagen de ser proclamats diputats. A més, es triaran tres suplents per a cobrir les eventuals vacants.

La Diputació es constitueix igual que un ajuntament, en una sessió plenària extraordinària en la qual es conforma una Mesa d'edat integrada pels diputats de major i menor edat. Com a secretari actua el de la corporació per a elegir el president dels nous representants. El president ha d'obtindre majoria absoluta en la primera votació i simple en la segona.

next