El PSPV tindrà dos senadors territorials; el PP, Compromís i Cs, un, i Unides Podem i Vox, cap

Els serveis jurídics de les Corts avalen aquest repartiment d'acord amb els resultats electorals del 28-A, tot i que dubten de si donarà temps a nomenar-los abans de la constitució del Senat
2 maig 2019 14:03h
La Junta de Síndics ha escoltat aquest dijous, 2 de maig, l'informe dels serveis jurídics de la cambra sobre el repartiment de senadors territorials. / CORTS VALENCIANES

VALÈNCIA. El PSPV tindrà dos senadors territorials i el PP, Compromís i Ciutadans proposaran un cadascun, en virtut dels resultats obtinguts en les eleccions autonòmiques del passat diumenge. Vox i Unides Podem-Esquerra Unida, partits també amb representació al parlament, es quedaran sense senador de designació autonòmica.

Segons han confirmat fonts parlamentàries a Europa Press, la Secretaria General de les Corts ha validat aquest repartiment d'acord amb l'aritmètica electoral, després que el PSPV aconseguira 27 escons; el PP, 19; Ciutadans, 18; Compromís, 17; Vox, 10, i Unides Podem-EUPV, 8.

Ara, una vegada resolta la incògnita del repartiment de senadors per grups a les Corts, les mirades se centren en el nomenament d'aquests cinc senadors, un menys que en la passada legislatura a causa del descens de població (totes les autonomies tenen un fix i un altre més per cada milió d'habitants).

Aquests càrrecs van vinculats a la legislatura autonòmica i, per tant, van perdre la seua condició en dissoldre's les Corts. L'històric avançament de les autonòmiques i la seua coincidència amb les generals suposa que els temps se solapen i deixa les Corts amb cinc dies –amb un cap de setmana enmig– per a nomenar-los i que puguen estar presents en la sessió constitutiva del Senat, de manera que els permeten optar a llocs de responsabilitat. El parlament valencià es conformarà el 16 de maig, dijous, i la cambra alta, el 21, dimarts.

El president de les Corts en funcions, Enric Morera, ha explicat aquest dijous que existeix "un problema" sobre la designació d'aquests senadors territorials i ha mostrat els seus dubtes que done "temps" a procedir a aquest nomenament, encara que s'intentarà i, "si hi ha bona voluntat per part de tots, potser s'aconseguirà".

Ja en les últimes Juntes de Síndics els cinc grups amb representació en la IX legislatura van manifestar la seua voluntat d'arribar a un acord per a escurçar els terminis, encara que aquesta decisió emanarà de les noves Corts constituïdes el dia 16 de maig. El lletrat major va explicar que és un procediment complex que requeriria la unanimitat.

next