Puig anuncia que portarà a les Corts la Llei del Joc que va quedar posposada per l'avançament electoral

"Vam perdre una generació amb l'heroïna, que no ens passe el mateix amb la ludopatia", ha advertit el portaveu de Compromís, Fran Ferri
26 setembre 2019 16:58h
Aquest dijous ha tingut lloc la sessió de control al govern. / INMA CABALLER, CORTS

VALÈNCIA. El Consell tornarà a remetre a les Corts pròximament el projecte de Llei del Joc, iniciativa que ja va començar a tramitar-se la passada legislatura en el parlament però que no va concloure la seua marxa per la dissolució anticipada després de l'avançament de les eleccions autonòmiques.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat durant la sessió de control que el text tornarà a les Corts i que aquesta nova llei substituirà l'actualment vigent, que data de 1988 i que està "molt superada per la nova realitat econòmica, social" i especialment per les noves tecnologies i l'auge del joc en línia.

El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha preguntat a Puig quines mesures s'implantaran per a lluitar contra la ludopatia, preguntant per què "altres problemes de salut pública com el tabac o l'alcohol sí que tenen regulat on es poden vendre i la publicitat", però en el cas del joc, no. "Cal actuar amb contundència, necessitem un marc que regule on hi ha caos i desprotecció. Vam perdre una generació amb l'heroïna, que no ens passe el mateix amb la ludopatia", ha advertit.

Puig ha explicat que la nova norma tindrà "importants novetats" –que ja foren anunciades en l'avantprojecte de llei– com la implantació de control d'accés a peu de carrer a les sales de joc "per a assegurar que no accedisquen menors i persones amb el risc de ludopatia". A més, la infracció per la presència de menors en aquests locals passarà de considerar-se greu a molt greu i els diners recaptats per aquesta via anirà destinat a programes de prevenció.

El president ha assegurat que el govern és "plenament conscient de la necessitat d'aplicar un ventall de mesures per a regular aquesta qüestió" i està "preocupat" per l'augment de l'addicció al joc. Ha assenyalat que del 2013 al 2017 s'ha multiplicat per tres la quantitat que els valencians juguen en apostes i ha lamentat l'impacte que té en els afectats i en les seues famílies.

Per això, ha explicat que es treballa en mesures normatives com la nova llei i també des de Sanitat amb l'Estratègia Valenciana de Prevenció d'Addiccions i des del vessant educatiu. Així mateix, ha recordat que ja es va aprovar un decret amb les distàncies mínimes entre sales de jocs per a evitar la seua proliferació i que hi haja un "mini Las Vegas".

next