Ximo Puig critica la política fiscal de Díaz Ayuso

El cap del Consell assegura que les mesures proposades per la presidenta de la Comunitat de Madrid "són velles i estan caducades"
15 agost 2019 16:33h
Puig demana obrir el debat sobre els imposts per a evitar paradisos fiscals a l'Estat. / EFE

VALÈNCIA. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha instat a negociar junts el finançament autonòmic i la reforma fiscal per a "enfortir l'estat del benestar", i ha advertit que a l'Estat "no pot haver-hi competència fiscal entre autonomies ni paradisos fiscals".

Puig ha recordat en un comunicat que la política fiscal anunciada a la Comunitat de Madrid "és vella, està caducada i quan es va aplicar a la Comunitat Valenciana va significar retallades i una regressivitat fiscal inassumible". 

Al seu judici, "cal abordar ja amb serietat la qüestió fiscal i el finançament autonòmic, agafats de la mà, perquè és absolutament irresponsable sotmetre la política fiscal a una mena de rebaixes d'estiu que finalment només produirà major discriminació, major desigualtat i la impossibilitat que tinguem un Estat coherent".

Així mateix, ha recordat que a l'Estat, en els últims anys, s'ha produït un "procés real de recentralizació", i això, ha dit, "té beneficiaris des de la perspectiva territorial i perjudicats". Per això, ha advertit que, en aquest moment, "propiciar eixa competència fiscal entre comunitats autònomes és absolutament irresponsable, sobretot tenint en compte que ens estem jugant l'estat social i la igualtat entre espanyols".

"Davant, una negociació amb el govern d'Espanya que hem de mantindre les comunitats autònomes per a superar l'infrafinançament i per a enfortir l'estat del benestar. És, com a mínim, imprudent, insolidari i temerari retallar els imposts als qui més poden aportar", ha advertit Puig.

Segons el president, l'IRPF més alt per a les classes mitjanes i baixes i l'IRPF més baix per a les rendes altes "és una política fiscal vella, caducada i que no dona resposta ni a l'equitat, ni a la igualtat, ni a la decència". 

Per això, ha reclamat que "en la reforma fiscal han de participar les comunitats autònomes", a les quals "se'ls ha d'exigir, com a totes les institucions, responsabilitat fiscal".

Per a Puig l'"objectiu fonamental és que no ha d'haver-hi paradisos fiscals a Espanya perquè no pot haver-hi competència deslleial entre les comunitats autònomes a l'hora de posar imposts". 

Puig ha reclamat que s'òbriga el debat sobre la reforma fiscal perquè "hi ha imposts que probablement han de ser nacionals i no poden ser transferits, i uns altres, sí". "Eixe és un debat substancial i fonamental. Espere que prompte tinguem un govern que ens permeta eliminar aquest tipus d'ineficàcies, ineficiències i desigualtats que s'estan produint a Espanya".

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next