Puig critica la rebaixa impositiva de Díaz Ayuso per convertir Madrid en un "paradís fiscal"

El president de la Generalitat demana obrir el debat d'una reforma tributària i evitar la competència deslleial entre autonomies
16 agost 2019 06:00h
Per a Puig, "cal abordar ja amb serietat la qüestió fiscal i el finançament autonòmic" . / JESUS HELLÍN / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. La investidura de la popular Isabel Díaz Ayuso com a presidenta de la Comunitat de Madrid ha vingut acompanyada d'una sèrie d'anuncis de rebaixes tributàries i fiscals que no han tardat a suscitar reaccions. Mentre que el sector de la dreta celebra les propostes de la madrilenya, l'esquerra considera que aquestes mesures només beneficiaran els qui més tenen.

Un dels primers a criticar les propostes de Díaz Ayuso ha sigut el president de la Generalitat, Ximo Puig, que en un comunicat va recordar dijous que la política fiscal anunciada a la Comunitat de Madrid "és vella, està caducada i quan es va aplicar a la Comunitat Valenciana va significar retallades i una regressivitat fiscal inassumible". 

Per a Puigm l'"objectiu fonamental és que no ha d'haver-hi paradisos fiscals a Espanya perquè no pot haver-hi competència deslleial entre les comunitats autònomes a l'hora de posar imposts". 

Així, Puig reclama que s'òbriga el debat sobre la reforma fiscal perquè "hi ha imposts que probablement han de ser nacionals i no poden ser transferits, i uns altres, sí". "Eixe és un debat substancial i fonamental. Espere que prompte tinguem un govern que ens permeta eliminar aquest tipus d'ineficàcies, ineficiències i desigualtats que s'estan produint a Espanya".

Al seu judici, "cal abordar ja amb serietat la qüestió fiscal i el finançament autonòmic, agafats de la mà, perquè és absolutament irresponsable sotmetre la política fiscal a una mena de rebaixes d'estiu que finalment només produirà major discriminació, major desigualtat i la impossibilitat que tinguem un Estat coherent".

Així mateix, recorda que a l'Estat, en els últims anys, s'ha produït un "procés real de recentralizació", i això "té beneficiaris des de la perspectiva territorial i perjudicats". Per això, adverteix que, en aquest moment, "propiciar eixa competència fiscal entre comunitats autònomes és absolutament irresponsable, sobretot tenint en compte que ens estem jugant l'estat social i la igualtat entre espanyols".

"Davant, una negociació amb el govern d'Espanya que hem de mantindre les comunitats autònomes per a superar l'infrafinançament i per a enfortir l'estat del benestar. És, com a mínim, imprudent, insolidari i temerari retallar els imposts als qui més poden aportar", adverteix Puig.

Segons el president, l'IRPF més alt per a les classes mitjanes i baixes i l'IRPF més baix per a les rendes altes "és una política fiscal vella, caducada i que no dona resposta ni a l'equitat, ni a la igualtat, ni a la decència". 

Per això, reclama que "en la reforma fiscal han de participar les comunitats autònomes", a les quals "se'ls ha d'exigir, com a totes les institucions, responsabilitat fiscal".

next