Puig defensa "una reforma constitucional en sentit federal" per a enfortir "la unitat de tots els espanyols"

El president de la Generalitat aposta per "un nou pacte" que servisca per a "cohesionar Espanya" i "lluitar contra les dues temptacions tan presents com perjudicials: el secessionisme i el centralisme"
6 desembre 2019 13:53h
El president de la Generalitat ha fet una crida a "defensar l'estat autonòmic concebut per la Constitució" perquè, en les seues paraules, "qui ataca l'estat autonòmic ataca l'estat del benestar". / GVA

ALACANT. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha proclamat que en la nova legislatura iniciada la "lleialtat" del Consell cap a la Constitució es tradueix en el compromís de "treballar amb determinació en l'aprofundiment de la democràcia, la defensa de l'autogovern i l'impuls dels drets".

Així s'ha expressat el cap de l'executiu valencià a Alacant durant la seua intervenció en l'acte commemoratiu de la ratificació de la Carta Magna. En aquest acte ha advocat per una combinació de "respecte, diàleg, pacte i convivència" per a mantindre "en aquests temps difícils el rumb correcte d'estabilitat i desenvolupament".

El president de la Generalitat ha fet una crida a "defensar l'estat autonòmic concebut per la Constitució" perquè, en les seues paraules, "qui ataca l'estat autonòmic ataca l'estat del benestar".

"Espanya té al davant un desafiament territorial", ha reconegut Puig, qui ha apostat per "una reflexió assossegada i profunda" sobre l'"arquitectura institucional" d'Espanya, "que ha de donar lloc a una reforma constitucional en sentit federal". I ha agregat que "federar és unir des de la diversitat".

En la seua opinió, seria "un nou pacte que serviria per a cohesionar Espanya i enfortir la unitat de tots els espanyols", al mateix temps que "contribuiria a lluitar contra les dues temptacions tan presents com perjudicials: el secessionisme i el centralisme". Per al titular de la Generalitat, mentre arriba eixa "actualització", el Senat "ja pot i ja ha de ser una cambra territorial", per la qual cosa s'han d'"impulsar les figures federalitzants que la Constitució ja obri".

El cap de l'executiu valencià ha afegit: "Ens convé obrir la conversa sobre la qüestió territorial més enllà de la relació entre Madrid i Catalunya", ja que aquesta qüestió territorial "no és només una qüestió d'identitats" sinó que és, "fonamentalment, una qüestió de polítiques públiques" que, en la seua opinió, "són les que donen resposta als vertaders interessos de la ciutadania: els seus drets i llibertats".

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next