Puig demana a Brussel·les la creació d'un observatori hortofructícola que vigile les relacions comercials

La Generalitat reclama a la Comissió Europea "reciprocitat" en l'exigència de tractaments fitosanitaris per als productes importats de països tercers
7 febrer 2019 11:49h
El president de la Generalitat ha visitat les 90 empreses valencianes sota el paraigua del Consell acompanyat del secretari autonòmic d'Agricultura, Francisco Rodríguez Mulero, i de la directora general de Desenvolupament Rural, Maite Cháfer. / DIARI LA VEU  

ENVIADA ESPECIAL a Berlín. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat per carta al comissari europeu d'Agricultura, Phil Hogan, la creació d'un observatori hortofructícola que controle els costos de producció i la qualitat de les transaccions econòmiques entre les empreses i els productes, i també en les exportacions i importacions. Actualment ja existeix un observatori d'aquestes característiques per a la pesca i per això veu factible que Europa done el vistiplau a la proposta.

Així ho ha explicat el president en la seua arribada a Fruit Logistica, a Berlín, una de les fires hortofructícoles i agroalimentàries més rellevants del món. En la cita hi ha presents més de 90 empreses i Puig ha aprofitat l'ocasió per a informar el sector sobre aquesta demanda.

Puig s'ha mostrat convençut que la Comissió Europea prendrà en consideració la demanda, que radica en la reunió que va tindre la Generalitat amb Hogan al novembre a Brussel·les.

L'objectiu, segons ha explicat el cap del Consell, és crear un mecanisme que audite tot el procés de producció per a poder prendre mesures que garantisquen, entre altres coses, un tracte just per als productors. En aquest sentit ha explicat que, amb la posada en marxa d'un observatori d'aquestes característiques, es podria demanar la clàusula de salvaguarda per a diferents productes "sense demagògia" i amb dades objectives. També permetrà conéixer en temps real com està evolucionant la situació dels diferents mercats per a poder reaccionar a temps davant possibles conjuntures negatives.

Aquesta, però, no és l'única petició que la Generalitat ha fet a la Comissió Europea respecte a l'agricultura. En una segona carta adreçada a la comissària europea de Comerç, Cecilia Malsmtrom, el Consell ha demanat que s'exigisquen els mateixos controls fitosanitaris als productes importats de països tercers.

Aquesta és una de les principals reivindicacions del sector agrari valencià, que, especialment pel que fa als cítrics africans, assegura que entren a Europa sense passar els estàndards fitosanitaris que s'exigeix als productors europeus. En aquest sentit, el president ha demanat respectar la lliure competència però "amb igualtat de condicions". Així, ha explicat que un control fitosanitari laxe pot comportar, d'una banda, problemes de salut per als consumidors i, de l'altra, la introducció de plagues als cultius autòctons.

next