Puig assegura que la falta de govern espanyol està costant "prop de 1.000 milions" als valencians

El president de la Generalitat veu "fonamental" que hi haja executiu espanyol i espera que la posició dels partits siga "més madura" quan es reprenguen les negociacions 
16 agost 2019 11:20h
Ximo Puig ha insistit que no vol que es produïsquen retallades en l'estat de benestar. / IMATGE D'ARXIU EDUARDO PARRA EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat aquest divendres que la falta de govern espanyol està costant "prop de 1.000 milions" d'euros als valencians. Una situació que no vol que es traduïsca en "cap retallada" en l'estat de benestar, tot i que ha assenyalat que en les pròximes setmanes s'haurà d'adoptar "algun tipus de decisió". 

Puig s'ha pronunciat en aquests termes en una entrevista a la Cadena Ser en ser preguntat per quants milions no estan arribant al País Valencià pel fet de tindre un govern espanyol en funcions. El cap del Consell ha insistit que no vol que es produïsquen retallades en l'estat de benestar: "Necessitem un govern, òbviament, i necessitem que s'isca d'aquest punt mort, que és molt negatiu per als ciutadans i ciutadanes".

"Això no és un joc de trons, això és una realitat quotidiana i l'estat de les autonomies té una virtualitat i és que l'estat social està associat a les comunitats autònomes", ha advertit el president de la Generalitat, que ha recalcat que quan es genera "inestabilitat i falta de resposta econòmica", qui ho paga "són els ciutadans".

Preguntat per si comparteix la posició de no iniciar contactes amb Unides Podem fins a finals d'agost o principis de setembre, Puig creu que el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha fet una proposta política "absolutament assumible per qualsevol persona progressista d'aquest país". 

Així mateix, ha afegit que els eixos que el candidat socialista va plantejar durant la sessió d'investidura "són sis eixos de futur per a aquest país", per la qual cosa "intentar bloquejar-los per una qüestió que només tinga a veure amb quina és la participació en un govern realment no és assenyat".

Puig creu que més val que siga "més madura" la posició dels partits quan s'enfronten a una segona negociació. El president ha assenyalat que aquesta s'ha d'abordar des de "la màxima responsabilitat" per a aconseguir un govern progressista.

Sobre si creu que ja no cal negociar un govern de coalició, Puig ha remarcat que "el fonamental és que hi haja un govern d'acord amb el que van decidir els ciutadans". "Si del que es tracta és que hi haja dos governs en un, jo en això mai estaré d'acord", ha agregat.

next