Puig i Montero es reuniran dimarts vinent per a tractar els problemes del finançament autonòmic 

El president remarca que la ministra d'Hisenda està tractant de resoldre la liquidació de les bestretes del finançament autonòmic i que la reunió tindrà un caràcter de diàleg i reivindicació
4 setembre 2019 11:48h
El president Ximo Puig i la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, es reuniran dimarts vinent, 10 de setembre. / GVA

VALÈNCIA. El president Ximo Puig i la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, es reuniran dimarts vinent, 10 de setembre. Així ho ha comunicat el cap de l'executiu aquest dimecres en declaracions als mitjans després de rebre en audiència el president de la Diputació de Castelló, José Martí.

Segons ha avançat Puig, amb aquesta reunió es tractarà de buscar una solució legal als lliuraments a compte de les bestretes del finançament autonòmic, després que l'Advocacia General de l'Estat emetera un informe on assegurava que un govern en funcions no podia transferir diners a les autonomies. El president de la Generalitat ha considerat aquests lliuraments com a "fonamentals" per a resoldre els problemes de tresoreria de les arques públiques valencianes. Alhora, també ha remarcat que la reunió tindrà un caràcter de "reivindicació" i de "diàleg"; un caràcter que assegura que sempre han mantingut en les seues exigències sobre els problemes del finançament autonòmic amb independència del color polític del govern espanyol. 

Puig ha remarcat dos problemes principals que tractarà amb la ministra. En primer lloc, el problema conjuntural que es facen els lliuraments a compte i, en segon lloc,  el problema estructural: que ara mateix l'executiu valencià no té interlocutors per a tractar el finançament autonòmic per un govern que està en funcions. 

El president de la Generalitat ha assegurat que no es produirà cap "retallada" que afecte el "benestar social" dels valencians. Així, ha declarat que tant el president de la Generalitat com el Consell s'encarregaran  que es mantinguen els interessos de la ciutadania. Així, ha dit que la qüestió de la reclamació dels drets dels valencians no és "partidista" i que el govern valencià va mantenir la mateixa postura durant el govern espanyol del PP amb Mariano Rajoy. 

En les últimes setmanes, Puig ha sigut acusat de tebi per a reclamar aquestes bestretes del finançament. De fet, aquest dimarts al matí, el síndic de Compromís, Fran Ferri, va presentar les prioritats del seu grup en l'inici del curs parlamentari. La primera d'elles, acabar amb la "retenció de recursos" per part de l'Estat que està suposant "una pedra en el camí" a l'hora d'escometre les polítiques socials del Consell. En aquest sentit, ha presentat una iniciativa a les Corts per a demanar "de manera immediata" la convocatòria del Consell de Política Fiscal i Financera. Una proposta en què ha coincidit amb el PPCV, que ja la va presentar la setmana passada. La celebració del CPFF suposaria reunir Montero amb els consellers de la mateixa àrea de les diferents autonomies.

També aquest dimarts va haver-hi una reunió entre la vicepresidenta, Mónica Oltra, i el conseller d'Hisenda, Vicent Soler. La coalició va deixar clar que no negociarà cap ajust si els socialistes valencians no assenyalen abans l'executiu de Sánchez com a responsable.

Puig no ha vist amb bons ulls la possibilitat que es convoque el Consell de Política Fiscal i Financera o que es plantege en aquests moments una reforma del model de finançament autonòmic, ja que "ni tan sols hi ha govern". De fet, ha criticat que el PP demane anar al CPFF quan no ho van exigir quan Rajoy estava en el govern. Això sí, ha evitat les referències directes al seus socis de govern. Preguntat pels periodistes, Puig ha admés que, tot i que del govern pot haver opinions distintes, ha remarcat que mentre ell continue sent president es podrà arribar a un acord estable i que implique tot el govern 

Aquesta postura, tot i que el president assegura que no és partidista, s'alinea amb l'actitud que el PSOE ha mantingut en l'àmbit estatal. Els socialistes ja van votar en contra en el Senat la possibilitat que la ministra d'Hisenda acudira al Senat per a debatre sobre aquesta qüestió. Ara, aquesta reunió, segons Puig, permetrà exigir les liquidacions a compte al govern espanyol per a garantir el funcionament de les arques valencianes. 

next