Puig i Oltra criden a combatre els "discursos de l'odi" cap a la immigració i posen en valor la diversitat

El president i la vicepresidenta han participat en la inauguració del IV Fòrum Internacional d'Innovació Social
12 desembre 2019 13:33h
Puig i Oltra destaquen la vessant hospitalària i acollidora de la Generalitat i el País Valencià. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA (EP). El president de la Generalitat, Ximo Puig, i la vicepresidenta, Mónica Oltra, han fet aquest dijous una crida a combatre els "discursos de l'odi" cap a la immigració llançats des d'alguns sectors socials i polítics, al mateix temps que han posat en valor la diversitat en la construcció de la societat espanyola en general i valenciana en particular.

Així s'han pronunciat en la inauguració del IV Fòrum Internacional d'Innovació Social, organitzat per Jovesólides i Red Creactiva, en el qual participen més de 300 persones per a buscar solucions creatives a problemes socials i que es desenvolupa a la Universitat Politècnica de València (UPV) sota el lema 'Migracions: en sintonia reiniciem el sistema'.

Puig ha destacat davant els presents la importància d'un espai com aquest per a generar idees que permeten "confluir en el gran objectiu de consolidació i aprofundiment dels drets humans". Per a això, ha subratllat, es necessita "una societat civil sòlida" que exercisca de "pont" amb l'administració.

"Innovar en l'àmbit social és una exigència", ha assegurat, com també ho és la tasca divulgativa, ja que el fenomen migratori "està sent objecte de distribució massiva de fake news i aquest fòrum ha de servir per a explicitar que són mentida".

El president ha recordat que, segons dades de Nacions Unides, 271 milions de persones van ser immigrants el 2018; d'eixa xifra, 35 milions eren xiquets. En tots eixos casos "hi ha darrere una història" que explica "per què i com van deixar les seues llars", malgrat que en les estadístiques es presenten com a "números que es tendeix a homogeneïtzar, de manera que es converteixen éssers humans en simples indicadors". 

A més, ha prosseguit, cal no oblidar que Espanya "va ser terra d'emigració fa 80 anys" i també amb l'eixida de joves durant la crisi, moments en els quals "va aparéixer la solidaritat" als països d'acolliment. "La solidaritat, ahir i hui, torna a ser un valor intangible, absolutament urgent", ha ressaltat, i les persones que han arribat al País Valencià des de l'estranger i des d'altres autonomies en tota la seua història "l'han feta millor".

Per tot això, ha asseverat que la Generalitat està en la mateixa posició que la societat valenciana, que és "oberta, hospitalària i inclusiva", davant "les polítiques d'odi i rancor que donen bons dividends electorals però pèssims dividends socials".

Per part seua, la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha apuntat que el primer és que totes les persones es "reinicien" perquè tothom és susceptible de migrar en un moment de la seua vida, ja siga voluntàriament o forçosament.

"Si canviem la mentalitat des d'aquest punt, segurament s'entendrà per què les polítiques i les institucions han d'afavorir un marc en el qual es tinga en compte que la immigració és una oportunitat per a un país sempre", ha dit.

Oltra ha recordat que "els països més avançats del món són aquells més mestissos; que més incorporacions han tingut, i més plurals i diversos són a tots els nivells: són els econòmics, democràtics i socialment més avançats".

També ha incidit que en un context com l'actual, amb la natalitat a la baixa, la immigració "és una oportunitat per a combatre eixes xifres de natalitat". "És una oportunitat per a tots, per als països que acullen i les persones acollides. És un win-win", ha indicat.

Des de la Generalitat, ha dit, es fa un treball d'inclusió i d'acolliment, de formació i inserció laboral que "fa falta perquè tothom se senta confortable en una societat". A més, ha cridat a "combatre aquests discursos de l'odi a l'altre que normalment tenen a veure amb les pors pròpies més que amb una altra cosa".

El rector de la UPV, Francisco Mora, ha assenyalat que la universitat contribueix a aquest camp a través dels projectes de col·laboració amb l'administració i ha detallat que el seu treball està focalitzat a enfortir la ciència i tecnologia per a "ajudar en aquest assumpte tan complex".

next