Puig i Oltra prenen la iniciativa i convoquen Dalmau a la primera 'foto oficial' del Botànic 2.0

La primera reunió per a configurar un nou govern de progrés serà el 14 de maig, tot i que les negociacions no es tancaran fins que passen les eleccions municipals
9 maig 2019 06:00h
Puig i Oltra van mantindre una reunió no anunciada en la qual van pactar la convocatòria d'una primera trobada oficial amb Dalmau el 14 de maig. / CORTS VALENCIANES

VALÈNCIA. Deu dies després de les eleccions autonòmiques del 28 d'abril s'ha produït el primer contacte entre el president en funcions de la Generalitat, Ximo Puig, i la vicepresidenta en funcions, Mónica Oltra, amb la mirada posada en la configuració del nou govern. Els també candidats del PSPV i Compromís a la Presidència de la Generalitat es van trobar aquest dimecres per a realitzar un primer esbós del que pot ser el futur Consell.

La reunió va ser la primera trobada programada pels dos dirigents. El passat dia 1 van coincidir Puig i Oltra en la celebració del Primer de Maig però la coincidència va servir per a intercanviar una salutació i poc més. La represa de l'activitat orgànica del Consell va facilitar la trobada d'aquest dimecres, en la qual Puig i Oltra van decidir prendre la iniciativa i convocar una primera reunió formal a tres bandes amb el líder d'Unides Podem-Esquerra Unida. La coalició que abandera Rubén Martínez Dalmau és necessària per a la reedició del pacte del Botànic i, a més, tots dos partits han reiterat que, a diferència del 2015, ara sí que volen formar part del govern.

Després d'analitzats els resultats del 28 d'abril per part del tots els partits, ara arriba el moment de començar a pensar en la configuració del govern. La primera reunió serà el dimarts 14 d'abril, que és la data que van proposar Puig i Oltra a Dalmau. Tot i que segur que es parlarà de la configuració del Consell, aquesta trobada es realitzarà 48 hores abans de la sessió constitutiva de les Corts. Així doncs, en aquesta reunió es poden acabar de perfilar detalls sobre la conformació de la Mesa de les Corts i acordar qui ostentarà la presidència i les vicepresidències. Si no hi ha canvis importants de guió, sembla que la presidència recauria de nou en mans de Compromís. Una vicepresidència seria segur per al PSPV, ja que és la força més votada, i Unides Podem-EUPV podria quedar-se amb una secretaria.

El 14 de maig es produirà la primera 'foto oficial' de les negociacions del Botànic 2.0 –si és el nom que adopta finalment l'acord–. Fins a la trobada del dia 14, els partits seguiran pendents de la campanya de les eleccions municipals del 26 de maig –i en menor mesura de les europees–. Eixe dia faran un parèntesi però no serà fins a passats els comicis locals quan els partits es prendran seriosament les negociacions sobre el 'què', el 'com' i el 'qui' del futur govern de progrés valencià.

next