Puig es marca l'objectiu que l'atur baixe del 10% de cara al 2023 

El president de la Generalitat ha promés "determinació absoluta" en les exigències d'una millora del finançament a Pedro Sánchez
18 juny 2019 12:54h
Puig ha declarat que no seran "tous" a l'hora d'exigir a Sánchez una millora del finançament. / EFE

VALÈNCIA. El president de la Generalitat, Ximo Puig, s'ha marcat com a objectiu per als pròxims quatre anys que la taxa de desocupació se situe per davall del 10% al territori valencià i ha promés "determinació absoluta" en l'exigència d'un millor finançament autonòmic al president del govern espanyol en funcions i del PSOE, Pedro Sánchez.

"Per descomptat, no serem tous en absolut", ha promés aquest dimarts en una nova edició dels 'Encuentros SER' organitzats per Radio Valencia a l'Oceanogràfic, i preguntat pels reptes de legislatura i per si tornarà a ser necessària una gran manifestació pel canvi de model de finançament com la del 18N del 2017 si Sánchez continua al capdavant del govern espanyol.

Puig ha instat a "continuar solidificant el pacte de les forces polítiques, sindicals, empresarials i de tota la societat". "Però necessitem que hi haja un govern a Espanya al més prompte possible", ha recalcat i també que l'executiu "assumisca una realitat: no pot continuar aquesta discrepància entre espanyols". El president de la Generalitat ha recordat que Sánchez va dir que la reforma era "absolutament necessària" i que es va comprometre al fet que, "hi haguera o no canvi de model, es buscaria una solució valenciana'". 

Respecte a si el canvi de finançament ha de ser un pacte entre autonomies o una decisió directa, ha recordat que exigeix un acord del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) i una majoria al Congrés, cosa que "té la seua dificultat amb la composició actual" però que creu que "es pot aconseguir".

Puig ha tornat a advertir sobre la situació d'"inferioritat" dels cinc milions de valencians per l'infrafinançament i ha recalcat que "no hi ha pressuposts ficticis", en referència a la partida reivindicativa de 1.325 milions d'euros que ha inclòs el Consell aquests anys.

Ocupació i renda

Com a reptes de legislatura, ha defensat que l'economia "estiga al servei de la millora de l'ocupació" i ha cridat a teixir "una aliança efectiva entre els sectors econòmics i els treballadors perquè el creixement no siga desigual". "Si hem aconseguit baixar quasi deu punts la desocupació, ara hem d'arribar per davall del 10%", ha reivindicat.

També ha mostrat la seua intenció de caminar cap a "un espai de convergència de les rendes", perquè la dels valencians s'equipare a la mitjana espanyola, i a una millora de la productivitat que incorpore "tots els elements de la gestió mediambiental". En definitiva, "l'aterratge de l'economia valenciana en la 'nova economia'".

Per a aconseguir-ho, ha destacat la petició que impulsarà a les Corts per a declarar l'emergència climàtica al territori valencià, un "combat" que creu que correspon a tota la societat, especialment a Europa, com a "far" de la lluita contra el canvi climàtic.

next