Puig: "Ací ningú està demanant el dret a l'autodeterminació ni vol associar-se a eixa quimera"

El president de la Generalitat assegura que el territori valencià té una vinculació "sense cap mena de dubte" en "l'espai constitucional amb Espanya" i demana a Torra que no el "clave en aquest debat"
1 novembre 2019 11:25h
Puig indica que creu que a Torra "li ha arribat clarament el missatge". / EUROPA PRESS

VALÈNCIA (EP). El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha assegurat que el debat territorial de Catalunya "no pot en absolut contaminar la Comunitat Valenciana" i ha demanat respecte al seu homòleg català, Quim Torra. Segons Puig, "ací ningú està demanant ni el dret a l'autodeterminació ni, per descomptat, ningú està volent associar-se a aquesta quimera que no té cap sentit per a nosaltres".

"La Comunitat ja va decidir en el seu moment el seu Estatut i la seua via, i la seua via és de profund autonomisme i, al mateix temps, vinculació sense cap mena de dubte en l'espai constitucional amb Espanya", ha indicat en una entrevista concedida a Europa Press. El president ha explicat que advoca per ponts de diàleg per a avançar en una solució al problema català, però ha exigit "respecte" perquè l'autodeterminació "no està en l'agenda política valenciana".

El cap del Consell, que ja va eixir al pas del posicionament de Torra defensant el dret d'autodeterminació valencià, ha explicat que la carta que va anunciar que remetria a Torra per a demanar-li respecte s'enviarà pròximament. Així mateix, ha agregat que no ha parlat amb ell aquests dies, encara que creu que "li ha arribat clarament el missatge".

Puig ha incidit que ell respecta totes les idees i li demana a Torra que no clave el territori valencià en aquest debat perquè, a més, s'està donant així més representativitat de la que tenen als signants de la Declaració de la Llotja de Mar –República Valenciana i ERPV– perquè les forces parlamentàries en Corts no estan demanant l'autodeterminació.

"Ací prenem una decisió que és Estatut i Constitució, a més des del govern valencià apostem per un Estat que siga federal, és la nostra via. Pot haver-hi persones en la Comunitat que, amb total legitimitat, defensen l'autodeterminació, però en aquests moments no representen ni molt menys, ni des de lluny, un sentir ni majoritari ni rellevant", ha agregat.

També ha respost a Joan Tardà (ERC), que va emmarcar la reacció de Puig en la campanya electoral perquè, segons va dir, aquest entén la seua postura, "una altra cosa és que ho expresse públicament". "El que dic en públic és el que pense", ha afirmat, i ha precisat que si al que es refereix és al fet que és sensible amb la realitat plural d'Espanya i els senyals d'identitat "és cert" però no entén "ni en públic ni en privat el que està fent Torra".

"Intente entendre la situació de Catalunya, però aquells als quals ens dol el que està passant allí el que no entenem és l'entossudiment al diàleg efectiu entre catalans", ha agregat el president. Puig, a més, ha indicat que li agradaria, així mateix, que Tardà i altres dirigents d'ERC "actuaren com a vegades diuen en privat per a facilitar el diàleg i per a allunyar qualsevol indici de violència".

Violència a Catalunya

Respecte a la violència en els carrers de Catalunya, Puig ha incidit que escoltar "dirigents de la societat catalana parlar del benefici que representa la violència en efecte de translació a un problema polític" és "el més allunyat de la democràcia i de la política"que ha escoltat mai. 

"Com la violència pot servir d'argument de propaganda? Això és molt greu, és que és això el que s'associa finalment a tot el que són els moviments de caràcter terrorista i això és el que no té cap lògica", ha assenyalat.

Així, li agradaria que Torra "governara per a tots els catalans, pensen com pensen, i garantira la llibertat de tots els catalans, els que es manifesten i els que no, els que volen anar a la universitat i els que no" perquè "no es pot estar simplement amb una part de la societat i defensant un interés partidista quan s'està governant".

D'altra banda, preguntat sobre si es planteja actuar com a intermediari entre els governs central i català, ha insistit que el diàleg fonamental s'ha de donar primer "entre catalans" i cal "desfronterizar". "Nosaltres treballarem des d'una posició de respecte, no de confrontació, però sense cap mena de protagonisme", ha conclòs Puig. 

next