Puig, Oltra i Dalmau ajornen a després de les eleccions municipals la composició del govern

Els socis del futur Consell acorden en la primera reunió la formació de la Mesa de les Corts i l'avaluació del primer Botànic abans d'establir les línies programàtiques del pacte
14 maig 2019 13:08h
Puig, Martínez Dalmau i Oltra han protagonitzat aquest dimarts la primera reunió a tres bandes i han tancat un acord sobre la configuració de la Mesa de les Corts. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. Els protagonistes del Botànic 2.0 han iniciat aquest dimarts els contactes oficials per a assentar les bases del futur govern. Així, els candidats a la Presidència de la Generalitat del PSPV, Ximo Puig; de Compromís, Mónica Oltra, i d'Unides Podem-EUPV, Rubén Martínez Dalmau, s'han fet aquest 14 de maig a la Sala dels Pinazo de les Corts la primera 'foto oficial' del Botànic 2.0.

La reunió ha començat pocs minuts després de l'hora prevista, és a dir, passades les 11 del matí. Primer ha arribat Dalmau; després, Oltra, i, finalment, Puig. Es tractava d'una trobada d'ells tres sols, sense que ningú del seu equip els acompanyara en aquesta primera presa de contacte a tres bandes. Després de la conversa, que ha durat vora una hora, han atés els mitjans de comunicació.

La primera reunió a tres bandes entre Puig, Oltra i Dalmau ha conclòs amb dos acords principals. D'una banda, que aquest dijous es conformarà una Mesa de les Corts amb majoria progressista i amb "un caire de continuïtat en la Presidència"; d'aquesta manera, Enric Morera revalidarà aquest dijous el càrrec de president del parlament.  L'altre acord és que els socis avaluaran de forma global el Botànic signat el 2015 i ampliat el 2017 durant les dues setmanes vinents.

Sobre aquest segon acord, Dalmau ha indicat que tenen dues setmanes per a fer una anàlisi "de com ha funcionat el Botànic, un diagnòstic de com s'han fet les coses". També Oltra n'ha fet referència i ha parlat de "dues setmanes de treball metodològic". Pel que fa a Puig, ha indicat que "des de ja es comença a parlar d'avaluació" dels darrers quatre anys.

Tots tres han coincidit a destacar l'èxit de la trobada. Així, Dalmau ha destacat que ha sigut "una reunió profitosa". Oltra l'ha descrita com a "molt satisfactòria" i Puig ha indicat que "hui és un dia transcendent" per a l'autogovern. Al final de la trobada, els dirigents també han destacat la voluntat compartida i "inequívoca" de reeditar el pacte que va permetre el canvi el 2015.

La candidata de Compromís ha remarcat, però, que es tractava d'una primera reunió, d'una avaluació "per a poder preparar el què". Ara bé, aquest dimarts s'ha oficialitzat el que ja feia setmanes que es comentava: que no es parlarà d'aquestes qüestions fins que passe el 26M. "Ara hi ha la prèvia del què, el com i el qui", ha indicat Oltra, tot remarcant que "ja no hi ha la pressa que hi havia el 2015 perquè no hi ha corruptes que calga tirar del govern".

És a dir, 'el què' es començarà a abordar després de les eleccions del 26 de maig i més tard vindran 'el com' i el 'qui'. Mentrestant, durant un parell de setmanes s'avaluarà el primer Botànic i s'establiran el calendari i la metodologia.

next