Diari La Veu del País Valencià
Puig promet a l’ambaixador britànic màxima cooperació per a reduir els efectes del Brèxit sobre ciutadans i empreses

VALÈNCIA (EP). El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha garantit aquest dimecres a l’ambaixador del Regne Unit a Espanya, Hugh Elliot, la màxima “cooperació i col·laboració” del govern valencià per a minimitzar els efectes del Brèxit sobre les persones i el teixit productiu.

Així s’ha expressat el responsable del Consell després de la reunió mantinguda al Palau de la Generalitat amb el nou ambaixador britànic, que va prendre possessió del càrrec el passat estiu i que posteriorment ha mantingut una altra trobada amb el delegat del govern espanyol al País Valencià, Juan Carlos Fulgencio.

“La Comunitat Valenciana té una relació intensa, profunda i d’amistat amb el Regne Unit”, ha recordat Puig, que ha assenyalat que en el territori valencià resideixen “al voltant d’un terç de tots els britànics que viuen a Espanya”.

També ha destacat que la relació comercial, comptabilitzant l’activitat turística i les exportacions, va ser de 5.000 milions d’euros durant l’any passat i ha advocat per “mantindre amb la major fluïdesa possible” aquestes relacions.

Puig ha incidit en la importància d’establir una solució “pactada i dialogada”, atés que, segons ha assenyalat, “Gran Bretanya pot deixar de ser membre de la Unió Europea però mai deixarà de ser Europa”.

En aquest sentit, ha recordat que la Generalitat va garantir “des del primer moment” l’assistència sanitària als residents britànics i que ha establit un ‘pla postBrèxit’ amb mesures com “una inversió d’aproximadament 11 milions d’euros per a promocionar la nostra presència al Regne Unit, fonamentalment turística”.

En el marc d’aquest pla, Puig viatjarà a Londres dimarts que ve, 3 de desembre, al costat de representants de les cambres valencianes per a la presentació de l’oferta turística valenciana.

‘Pla de contingència’

Posteriorment, el delegat del govern espanyol al País Valencià, Juan Carlos Fulgencio, ha rebut també l’ambaixador britànic per a analitzar la situació del Brèxit i els possibles escenaris que s’obrin a partir de les eleccions generals del Regne Unit del pròxim 12 de desembre.

Fulgencio ha destacat “la ingent labor que ha realitzat el Govern d’Espanya a través del ‘pla de contingència’, que té especial incidència a Alacant, la província amb més ciutadans britànics d’Espanya”. Segons el delegat, “s’ha posat en marxa un ampli dispositiu” per a facilitar als residents anglesos en territori espanyol l’obtenció de la targeta de ciutadans comunitaris.

Aquesta documentació els facilitaria, en el cas de l’aprovació definitiva del Brèxit, la posterior obtenció de la targeta de resident no comunitari, “sempre que el Regne Unit responga en els termes de reciprocitat contemplats en l’acord”, ha puntualitzat.

Amb tot, el delegat ha llançat un “missatge de tranquil·litat” perquè, segons ha dit, “s’està treballant constantment amb l’Ambaixada i el Consolat britànic” per a facilitar tota la informació, al mateix temps que ha animat els britànics a regularitzar la seua situació administrativa a Espanya.

“Siga com siga el marc institucional internacional”

Per part seua, l’ambaixador del Regne Unit a Espanya, Hugh Elliot, ha expressat el “plaer d’estar a València per primera vegada, però no l’última”, i ha assegurat que comprén “la preocupació dels ciutadans, tant britànics com espanyols a Londres, per aquest canvi que suposa la nostra eixida de la Unió Europea”.

L’ambaixador ha subratllat que “els governs hem volgut atendre els ciutadans primer”, i ha agraït l'”esforç” per part del govern espanyol, sobretot del País Valencià –on més britànics hi ha–, per a “facilitar els tràmits que els estem demanant que facen; el més important, el de sol·licitar la residència”, ha subratllat.

Així, ha ressaltat el “gran esforç per disponibilitat de funcionaris addicionals per a fer els tràmits com més prompte millor”, cosa que ha tornat a demanar als seus ciutadans que facen.

Elliot ha agraït també “l’actitud tan positiva, constructiva i d’afecte” que ha rebut a la seua arribada al Palau de la Generalitat, cosa que li ha fet entendre per què “estan tan encantats d’estar ací” els 100.000 britànics que viuen al País Valencià i els prop de 3 milions de turistes que la visiten cada any. “Agraïm aquesta actitud tan col·laborativa, que compartim totalment, i l’afecte que també compartim”.

D’aquesta manera, ha assegurat el seu “compromís de continuar treballant junts, siga com siga, el marc institucional internacional legal que puga haver-hi amb la nostra eixida de la Unió Europea. És per a construir i estrényer encara més els llaços”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa