Puig es mostra prudent sobre el resultat de la cita amb Montero i no aclareix les propostes que li presentarà 

El president es reunirà demà amb la ministra d'Hisenda amb l'objectiu de desbloquejar els pagaments a les autonomies que tenen compromesa la tresoreria del Consell
9 setembre 2019 11:40h
Puig s'ha reunit hui amb els parlamentaris del grup socialista. / PSPV 

VALÈNCIA. Comença la primera de les dues setmanes decisives per al govern espanyol i, per extensió, també per a la política valenciana. La reunió de demà entre el president Puig i la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, es presenta en aquest context com una data clau.

Amb una situació financera compromesa a causa del bloqueig polític i unes tensions que han quedat momentàniament aturades entre Compromís i el PSPV, la cita entre Puig i Montero té com a principal objectiu trobar una solució als pagaments a compte de les autonomies. 

Si la reunió té èxit, suposaria un baló d'oxigen per al Consell i situaria el president valencià com un actor important en la política estatal; si fracassa i acaba sense resultats, la corda podria continuar tensant-se mentre tot queda en mans de la formació d'un executiu a l'Estat. En cas que no isca endavant aquesta última opció, el desastre entraria en una nova dimensió que no només continuaria entorpint el lliurament dels diners a les autonomies, sinó que obligaria a prorrogar, un any més, els pressuposts de Cristóbal Montoro del 2017. 

Davant aquesta perspectiva i a un dia de la cita, Ximo Puig es mostra prudent. En la compareixença que ha oferit aquest dilluns abans de la reunió de principi de curs amb els representants socialistes a les Corts, el president ha insistit que el lliurament a compte dels pagaments pendents –bestretes pel finançament i liquidació de l'IVA– "no haurien d'estar vinculats a la conjuntura política", però no ha oferit signes de confiança de cara al fet que, efectivament, deixe de ser així. 

A més, tampoc no ha aclarit si presentarà alguna proposta concreta a la ministra, tot i que sí que ha assenyalat que li duran "idees". En la mateixa línia es va pronunciar la vicepresidenta Mónica Oltra divendres passat, que va afirmar que el representant del govern acudia a la reunió amb el Ministeri "a presentar solucions", però sense concretar-ne cap. 

"La responsabilitat és del govern espanyol"

Aquesta falta de precisió contrasta amb les mesures plantejades per altres governs autonòmics o grups polítics, que parlaven de mesures com habilitar el lliurament dels pagaments des del Congrés –que, a diferència de l'executiu espanyol, es troba plenament operatiu– o oferint un crèdit sense interessos a les autonomies. 

L'entorn de Compromís al govern, no obstant això, confia que durant els últims dies els equips de Puig i la ministra Montero hagen mantingut contactes per tal de no eixir de la reunió amb les mans buides. Més enllà d'aquesta possibilitat, el president ha defensat aquest dilluns que no correspon a la Generalitat aclarir "quin és el mitjà", sinó "la finalitat", i que, en tot cas, la responsabilitat de trobar una solució recau sobre el govern espanyol.

Puig també va aprofitar per a reunir-se ahir a Formentera amb la seua homòloga Balear, Francina Armengol, per a establir sinergies de cara al problema estructural de finançament que ambdues autonomies pateixen i el problema conjuntural dels diners que estan deixant de rebre per part de l'Estat.

next