Puig crida a respectar la sentència i abordar el conflicte català des de "la llei i el diàleg" en aquesta "nova etapa"

El portaveu del PSPV, Manolo Mata, qualifica la decisió del Suprem com a "molt dura" i assenyala que és "un fracàs col·lectiu que no resulta agradable per a la política espanyola" 
14 octubre 2019 12:20h
Puig ha criticat "les postures que busquen l'enfrontament sense donar cap solució". / JORGE GIL, EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assenyalat que cal "respectar totes les sentències" davant la dictada en el cas Procés, coneguda aquest divendres, i ha afirmat, també, que finalment "es va situar en el plànol jurídic una qüestió que té una profunda arrel política".

Així, ha lamentat que les condemnes als presos catalans tindran una "conseqüència de caràcter polític", però que cal abordar un punt de "trobada" entre l'estat espanyol i el moviment independentista des de "la llei i el diàleg" en la "nova etapa" que s'obri a partir de la publicació d'aquesta sentència. De la mateixa manera, ha criticat "les postures que busquen l'enfrontament sense donar cap solució". 

Respecte la possibilitat de plantejar indults als presos catalans o una amnistia que facilite les vies de diàleg, el president no ha descartat explícitament que siga una solució "en el futur", però ha assegurat que encara és prompte per a plantejar-s'ho i que ara encara és temps de "llegir en profunditat la sentència". 

Tampoc no ha volgut entrar a valorar si la sentència ha sigut "dura o tova", però ha destacat que el Tribunal Suprem ha valorat finalment "un camí que res té a veure amb la rebel·lió". 

A més, ha insistit que totes les idees "són defensables", sempre en el marc de l'estat de dret, però que el diàleg "és més difícil quan trenques les regles del joc", en referència als polítics catalans que han sigut condemnats. 

"No hauria d'influir en la campanya" 

Preguntat pel fet de si la decisió del Tribunal Suprem tindrà un protagonisme decisiu en la campanya de les eleccions generals del 10N, Puig ha valorat que no hauria de ser així. 

D'aquesta manera, ha insistit que el conflicte català i la proximitat dels comicis haurien d'emmarcar el debat territorial de l'estat espanyol en la idea que el concepte d'identitat "és important", però que el que cal és "garantir la igualtat". Així, ha considerat que seria beneficiós "caminar cap a la federalització". 

Mata: "Una sentència molt dura" i un "fracàs col·lectiu"

Per la seua banda, el portaveu del PSPV a les Corts, Manolo Mata, ha qualificat la sentència com a "molt dura" i ha incidit que es tracta d'un "fracàs col·lectiu", tant d'aquells que pretenien que s'aplicara el delicte de rebel·lió com per als mateixos polítics independentistes. 

En qualsevol cas, ha assegurat que s'ha tractat d'un "judici amb garanties" que s'ha realitzat "en aplicació del dret", malgrat que no resulta "agradable per a la política espanyola". A més, també ha insistit que aquest fet "no ha de condicionar la campanya electoral". 

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next