Puig vol que Torra recupere la relació amb la Generalitat i lamenta no tindre "cap tipus" de contacte 

El president de l'executiu valencià ha afirmat que els vots dels independentistes són "legítims" perquè Pedro Sánchez puga ser investit president
20 juny 2019 11:57h
"Espere que en aquests quatre anys hi haja més pragmatisme en les relacions i obertura", ha dit Puig. / EFE 

VALÈNCIA. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat aquest dijous que li "agradaria" que es reprengueren els relacions amb el govern presidit per Quim Torra, que es van refredar després del 1-O.

En una entrevista en TV3, Puig ha explicat que després del referèndum il·legal va organitzar una trobada a Barcelona entre empresaris valencians i catalans però que Torra "va declinar" assistir-hi.

"No he sabut més", ha assenyalat Puig, qui ha afirmat que, encara que Torra "té dret a encarar les relacions de veïnatge com vulga", ell sempre estarà "obert" a la cooperació". El líder de l'executiu valencià ha dit que si és o no el moment per a una reunió amb Torra "dependrà" de "moltes circumstàncies".

Puig ha recordat que a la seua arribada al govern valencià, després de dècades d'executius del PP, una dels seues primeres decisions va ser reprendre les relacions amb la Generalitat de Catalunya, la qual cosa el va portar a mantindre diverses trobades amb l'expresident Carles Puigdemont, si bé "després es van prendre decisions que paralitzarien les relacions perquè l'agenda catalana té altres horitzons".

"Espere que canvien en aquests quatre anys moltes coses. Que hi haja més pragmatisme en les relacions, obertura i superació de fronteritzacions que no compartisc", ha afegit.

D'altra banda, Puig s'ha mostrat esperançat que és desencalle la reforma del sistema de finançament autonòmic i que el Govern de Catalunya també participe en aquest procés.

Segons Puig, aquesta reforma pot "ajudar en part" a "superar fractures que existeixen en l'organització territorial". "Tota pedra fa paret", ha postil·lat.

Els vots independentistes són "legítims"

D'altra banda, també ha defensat que els vots dels independentistes són "legítims" perquè el president en funcions del govern espanyol i líder del PSOE, Pedro Sánchez, puga ser reelegit amb suport parlamentari estable. Al mateix temps, Puig ha assenyalat que Sánchez no pot rebre "xantatges".

Així mateix, ha apuntat que "seria bo que els partits independentistes també analitzaren la situació i el que li convé a Catalunya". "Aquest moment històric exigeix molta responsabilitat en favor de la convivència i cap al futur", ha afirmat el president de la Generalitat, que ha afirmat que no vol dir a ningú "el que li convé", tot i que es considera algú que "estima Catalunya". 

next