El govern espanyol limita la pujada dels contractes de lloguer de les vivendes a la variació de l'IPC

El Consell de Ministres aprova el reial decret de mesures urgents d'habitatge i lloguer, que encara haurà de passar pel Congrés dels Diputats, però renuncia a limitar el preu dels contractes nous
1 març 2019 13:27h
El text fa referència a la creació d'un sistema estatal d'índex de referència del preu del lloguer de vivenda. / EFE

VALÈNCIA. El Consell de Ministres ha aprovat en la reunió d'aquest divendres el reial decret de la Llei d'Habitatge. En aquest document, es dona un termini de hui mesos per a elaborar un sistema d'índex de preus, si bé es renuncia a limitar les pujades de les rentes de lloguer. 

No obstant això, quan no hi haja pacte entre les parts per a l'actualització anual de la renda, el reial decret sí que recull que l'increment no podrà ser major que la variació de l'últim IPC publicat en la data de revisió. 

Així doncs, els propietaris no podran apujar el preu del lloguer d'un contracte per sobre de la inflació anual. La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha afirmat que el reial decret busca la "protecció dels llogaters" però també "l'equilibri" entre els dos.

Sí que es fa referència, però, a la creació d'un sistema estatal d'índex de referència del preu del lloguer de vivenda; el text marca un termini de huit mesos perquè l'Administració General de l'Estat elabore aquest sistema, mitjançant un procediment subjecte als principis de transparència i publicitat".

A més, s'estableix un període de cinc anys de pròrroga obligatòria, excepte quan l'arrendadora siga una persona jurídica; aleshores, el termini serà de set anys. A banda, la pròrroga tàcita del contracte passa d'un a tres anys.

Ara la mesura haurà de passar pel Congrés dels Diputats i tot apunta que formacions determinants com Podem, ERC i PDeCAT hi donaran suport.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next