Quasi 96.500 aturats valencians fa més de dos anys que busquen treball

CCOO alerta que molts aturats de llarga durada de totes les edats deixen de buscar feina perquè perden l'esperança de trobar-ne
7 agost 2019 06:00h
El 27,7% dels aturats valencians fa més de dos anys que estan a l'atur i buscant feina. / Imatge d'arxiu

VALÈNCIA. Quasi 96.500 valencians fa més de dos anys que busquen feina. Són els aturats de llarga durada, un col·lectiu generalment format per persones majors de 50 anys amb dificultats per a reintroduir-se en el món del treball. Tot i que el nombre de persones en aquesta situació s'ha reduït a poc a poc els darrers anys, la seua inserció laboral continua sent un repte per a l'Administració.

Segons les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA), referents al segon trimestre del 2019, el 27,7% dels aturats valencians fa més de dos anys que estan a l'atur i buscant feina. En termes absoluts, són 96.300 els valencians que fa més de dos anys que busquen feina. Aquest és el grup de persones aturades que engloba més gent, seguit del de treballadors que busquen feina des de fa més d'un any. En aquesta situació es troben el 14,5% dels aturats valencians, és a dir, 50.600 persones.

Així, la xifra de persones que fa més de dos anys que no tenen feina s'ha reduït en 44.100 persones en un any. En el cas de les que fa més d'un any que en busquen, s'ha incrementat en 2.900 persones. 

Aquestes són les dades oficials de les persones registrades als serveis d'ocupació. No obstant això, els sindicats alerten que la xifra podria ser molt major. Segons explica el secretari general de CCOO, Arturo León, molts dels aturats de llarga durada, especialment els majors de 50 anys, arriba un moment que "es rendeixen", que deixen de buscar feina i es "desapunten" de l'atur. És a dir, deixen de constar al registre, però no per haver trobat feina, sinó perquè es desanimen i opten per no seguir buscant-ne.

Per a tractar de pal·liar aquesta situació, Labora va posar en marxa el 2017 un pla plurianual anomenat Avalem Experiència, pensat per als aturats majors de trenta anys, però on tenen un plus els que fa més d'un any que estan desocupats. El programa s'ha dotat amb 229 milions d'euros fins al 2019, abraça un públic de 190.000 persones en tot el territori i inclou diferents accions amb ajuntaments i empreses.

El pla està enfocat a persones majors de 30 anys, perquè tot i que els aturats de llarga durada solen ser majors de 50 anys, la 'desesperança' per la falta de feina s'ha allargat a la població més jove. León assegura que, segons les dades de la darrera EPA, aquesta situació s'ha estés a franges d'edat molt més joves. Segons la informació del sindicat, en el tram d'aturats d'entre 16 i 44 anys "ja comença a haver indicis de gent que deixa de buscar feina".

next