Què es regala a un conseller del Botànic?

Llibres, vins i flors protagonitzen el gros dels més de 70 obsequis als alts càrrecs del Consell
24 agost 2019 06:00h
Els consellers han rebut més de 70 obsequis en només dos mesos de legislatura. / DLV

VALÈNCIA. Tot i que només han passat dos mesos de legislatura, els membres del Consell no han parat de rebre obsequis en aquest període estival, fruit de l'activitat institucional habitual. Entre juny, juliol i les primeres setmanes d'agost, els alts càrrecs del Consell ja han acumulat més de 70 obsequis. Llibres, cistelles de flors, insígnies, cerveses, vins i, fins i tot, ampolletes de tequila, són alguns dels regals dels quals han pogut gaudir tant consellers com secretaris autonòmics. 

Els llibres i productes culturals són els que encapçalen el llistat d'obsequis que publica el servei de Transparència de la Generalitat a data del 23 d'agost. Els membres del consell han rebut més de cinquanta llibres en els últims dos mesos, entre els quals destaquen normatives lingüístiques –com ara diccionaris o vocabularis–, catàlegs artístics procedents de fundacions i museus, i obres monogràfiques. El còmput també recull alguns poemaris de Vicent Andrés Estellés i de Miguel Hernández. Entre els remitents de les obres, es distingeix la Diputació de València, l'Institut Alfons el Magnànim o editorials com Lumen.

La receptora majoritària d'aquest tipus d'obsequis és la secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit. En total, la seua àrea suma 24 lliuraments des del passat 4 de juliol. Als obsequis literaris se sumen baralles de cartes de la Fundació Pilota Valenciana, revistes, un socarrat procedent de l'Ajuntament de la Pobla de Vallbona o gravacions musicals.

L'àrea dirigida per la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, segueix a la secretària autonòmica en el pòdium. Els llibres tornen a ser els obsequis més freqüents però, sobretot, entre els lliuraments a la consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives destaca una Ploma Parker de luxe de part del Parlament de Joves Europeus; un detall que pot costar des dels 30 fins als més de 400 euros. A aquest, a més, s'uneixen altres menys ostentosos: una cistella de flors procedent de la residència Velluters i una samarreta del club de muntanyisme Chotacabras.

Altrament, el president de la Generalitat Ximo Puig és un dels quals menys presents ha gaudit: només un dolç típic procedent del govern d'Aragó, també socialista. Així mateix, la conselleria de Sanitat, dirigida per Ana Barceló; la vicepresidència segona que ocupa Rubén Martínez Dalmau, i la nova conselleria d'Innovació de Carolina Pascual, tampoc han tingut la sort de rebre cap regal, ni per part d'administracions públiques ni d'entitats privades.

Vi, tequila i productes artesans

Els productes gastronòmics no se salven d'estar en la llista dels regals més populars. En la llista es pot trobar, per exemple, una botella de vi de l'Ajuntament de Xaló al conseller d'Hisenda, Vicent Soler; un estoig de vi i oli al conseller d'Economia Sostenible, Rafael Climent, i una caixa de 24 cerveses des de la Fundació Cerveceros de España cap al conjunt del personal del secretari autonòmic d'aquesta mateixa àrea, Natxo Costa.

Un dels productes que criden l'atenció en la llista publicada per la Generalitat són sis ampolles de tequila a l'IVACE, dirigit per Júlia Companys: un joc de beguda brindat pel coordinador de Foment al Comerç Exterior del Govern de Guanajuato (Mèxic).

Amb motiu de la Fira d'Estiu de Xarafull (la Vall de Cofrents), Rosa Pérez Garijo també va rebre un bastó de fusta i una cistella "de productes locals", tot i que no especifica de quins es tracten. Entre aquests regals que inverteixen més temps d'elaboració, també es localitza una insígnia, un gerro d'argila i, fins i tot, un fermall de l'escut del poble de Serra (el Camp de Túria) dirigit a la consellera de Justícia Gabriela Bravo.

next