Rafael Blasco demana "evitar judicis paral·lels" i que se li garantisca la presumpció d'innocència

L'exconseller ha assenyalat a l'eixida del judici que cal ser "respectuós amb el funcionament de la justícia"
6 maig 2019 14:01h
El judici contra Blasco i 23 acusats més ha començat formalment aquest dilluns amb les qüestions prèvies. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. L'exconseller de Solidaritat i exportaveu del grup popular a les Corts, Rafael Blasco, ha demanat aquest dilluns "respectar els temps" de la justícia, "evitar judicis paral·lels" i "garantir la presumpció d'innocència" en abandonar la Ciutat de la Justícia de València, on s'ha celebrat la primera sessió del judici en el qual se'l jutja junt amb altres 23 persones més acusades d'irregularitats en subvencions a ONG i en la construcció d'un hospital a Haití que mai es va dur a terme. A la seua arribada, Blasco ha dit als periodistes que es trobava "estupendament".

En aquest judici, que ha començat formalment aquest dilluns amb les qüestions prèvies després que el 15 d'abril es decidira ajornar-lo fins a aquesta data, es jutgen dues peces del conegut com a cas Cooperació sobre les quals el jutjat número 21 de València va donar per conclosa la instrucció el 2017 pels delictes de prevaricació, suborn, associació il·lícita, malversació, encobriment, frau de subvencions, blanqueig i falsedat documental.

Blasco ha demanat aquest dilluns "respectar els temps" de la justícia, "evitar judicis paral·lels" i "garantir la presumpció d'innocència" en abandonar la Ciutat de la Justícia de València després de la primera sessió del judici. 

L'exconseller ha defensat davant els mitjans que quan comença un judici "cal ser respectuós amb la funció de la justícia" i ha demanat "respectar els temps" d'aquesta i la "presumpció d'innocència", que "això cal garantir-ho des del principi", ha agregat. A més, l'exconseller ha demanat també "evitar judicis paral·lels" i "esperar que la justícia es pronuncie".

A més, ja en la seua primera intervenció, el fiscal anticorrupció ha exposat que des de la primera sessió del passat dia 15 s'han produït el que ha qualificat de "reunions parcials però múltiples" amb "diferents parts" i, arran d'aquestes trobades, ha assegurat que "s'està arribant a acords de preconformitat".

Acords a "dos nivells"

Aquests acords, segons ha explicat, s'estan aconseguint "a dos nivells": una part dels tractes són "plens" i amb aquests acusats es procedirà a presentar un escrit de conformitat, mentre que les negociacions es mantenen actives amb altres processaments amb la pretensió" de materialitzar els preacords o bé "viabilitzar la instrumentalització d'acords parcials".

Per tot això, Carrasco ha posat sobre la taula la suspensió de nou del judici fins al dilluns de la setmana vinent i el trasllat de les qüestions prèvies a eixa segona jornada per a possibilitar "el tancament d'eixos preacords i la formalització d'eixos escrits".

Els lletrats dels acusats s'han sumat –o almenys no s'han oposat– en bloc a aquest plantejament, mentre que l'acusació particular i la popular també s'han sumat a aquesta postura i fins i tot la Coordinadora Valenciana d'ONGD, que en principi no es mostrava molt predisposada a la consecució de pactes, s'ha mostrat "disposada a signar alguna conformitat". Abans del judici, van anunciar que únicament considerarien "valorar una rebaixa de les penes" si "hi haguera un pagament efectiu i una reparació del mal", encara que creien "inviable" un pacte entre totes les parts.

El tribunal, no obstant això, ha defensat després d'un xicotet recés que no existia "raó per a suspendre" i ha sostingut que la sessió de qüestions prèvies "no és l'inici del judici", per la qual cosa la vista ha continuat.

Carrasco ha posat en relleu l'"especial complexitat" de la causa i les "circumstàncies" que ha hagut d'afrontar després del canvi de fiscal i ha destacat que s'està duent a terme una "tremenda labor prejudicial de les acusacions i defenses per a aconseguir acords satisfactoris per a la justícia". Iniciat formalment el judici, el representant de l'acusació pública ha aportat diferents resolucions i la sentència de la primera peça del cas tractant d'anticipar-se a una possible petició de nul·litat per part d'algun dels advocats dels encausats.

Després, el lletrat de Blasco, Javier Boix, ha optat per ajornar les seues qüestions prèvies dilluns que ve, mentre que el de l'empresari Augusto César Tauroni ha sol·licitat l'absència dels processaments en les sessions en les quals no siga imprescindible, a la qual cosa la sala s'ha mostrat favorable.

Peticions durant el judici

També han demanat diversos advocats que els acusats puguen asseure's en pròximes jornades al seu costat per a poder així comunicar-se, a la qual cosa la sala s'ha negat per falta d'espai, encara que els magistrats s'han mostrat "oberts al fet que consulten qualsevol decisió i es comuniquen lliurement".

Una altra de les peticions que s'ha tractat en aquesta primera sessió ha sigut l'efectuada pel lletrat de Blasco, que ha plantejat que els acusats presten declaració al final del judici i no en primer lloc com sol ser habitual. Alguns advocats s'han sumat i uns altres han demanat que els seus defensats declaren al principi, mentre que el fiscal s'ha oposat "categòricament" a aquest plantejament perquè "és il·legal i no està emparat per la jurisprudència".

A més, Carrasco ha lamentat que canviar l'ordre del procés d'aquesta manera "ja seria pura conya" i "això es convertiria en un circ". "Es donaria una imatge de conya difícilment salvable", ha insistit.

A més, ha denunciat que és "conscient de les pràctiques llicencioses que s'estan imposant en alguns tribunals d'aquesta comunitat" –ja es va accedir a aquesta mateixa petició de Boix en el judici que es va celebrar fa unes setmanes contra l'exvicealcalde de València, Alfonso Grau– i ha demanat que aquest tribunal mantinga una postura "exemplar i publicitària". L'Advocacia de la Generalitat i la Coordinadora d'ONGD s'han sumat a la postura de Fiscalia.

Finalment, la sala ha rebutjat aquesta qüestió. "El tribunal no desoirà aquesta doctrina constant del Tribunal Suprem", han exposat, alhora que ha considerat aquesta opció "totalment i organitzativament impossible".

next