Rajoy, en el judici de l'1-O: "Mai no hi va haver res de què parlar, els vaig deixar clar que no hi hauria un referèndum"

L'expresident espanyol nega un altre cop al Suprem que la votació de l'1 d'octubre del 2017 fora un referèndum, "tot i que es va intentar convocar"
27 febrer 2019 17:00h
L'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy assegura que el govern català sabia que mai negociaria la celebració d'un referèndum. / POOL / EFE

MADRID. L'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy ha assegurat durant la seua declaració en el judici de l'1-O que des que va arribar a la Presidència l'any 2011 mai no va participar en cap negociació sobre la celebració d'un referèndum, ni primer amb Artur Mas ni tampoc després amb Carles Puigdemont.

A preguntes de l'acusació popular –exercida per Vox–, l'expresident ha estat taxatiu: "Mai no hi va haver res a parlar perquè des del primer moment vaig deixar amb meridiana claredat que en cap cas hi hauria un referèndum per a liquidar la sobirania nacional, saltar-me la llei". I ha afegit que el govern català era "plenament conscients" que l'executiu espanyol no entraria a negociar res sobre un referèndum i que, si ho volien celebrar, havien d'anar al Congrés per aconseguir suports i canviar la Constitució. "Si ho volien, havia de ser el conjunt del poble espanyol qui prenguera aquesta decisió", ha manifestat.

Sobre l'1-O ha dit que es va "intentar convocar" però ha tornat a negar que es produïra el referèndum d'autodeterminació. "Allò no era un referèndum", ha manifestat.

"No va haver-hi cap mediador"

L'expresident del govern espanyol també ha dit durant l'interrogatori que les setmanes prèvies a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució li va telefonar molta gent i els va "atendre i escoltar a tots perquè era important escoltar". Ara bé, ha dit que sempre va deixar clara la seua posició i que el govern espanyol no "entraria a negociar la sobirania nacional".

Tot i les moltes telefonades, Rajoy ha volgut deixar clar que ningú no va fer de mediador entre els governs espanyol i català. "No hi hagut cap mediador de res", ha dit taxativament a preguntes del lletrat de Jordi Turull, Jordi Rull i Jordi Sànchez. L'advocat Jordi Pina li ha preguntat concretament per si es va reunir personalment amb el lehendakari Íñigo Urkullu (que declara aquest dijous de testimoni) i Rajoy no ho ha aclarit. "Amb alguns hi vaig parlar per telèfon i amb altres en persona, però és difícil recordar-ho", ha manifestat.

Durant la seua declaració, Rajoy ha deixat clar que no estava "disposat a negociar a canvi de res que la Generalitat complira la llei". I per això ha dit que tot i que va "atendre i escoltar" molta gent no reconeix que ningú fera de mediador. "Les meues posicions estaven clares i les dels altres també", ha sentenciat. "Va vindre molta gent a veure'm, però quedem-nos amb allò substancial: el govern no va negociar res del referèndum i ja ho havíem advertit", ha afirmat.

next