Rebre amb una abraçada

17 novembre 2019 06:00h

JOSEPHINA GARCIA (I)

Vaig conéixer Josephina Garcia en una taqueria de Valencia. Valencia, no València. Valencia està aproximadament a 9.500 kilòmetres de València. València, València. Al Mission District de San Francisco. No sé molt més d’ella. Ens coneguérem en el seu últim dia a la taqueria del carrer Valencia. Els seus ulls negres es divertiren amb una xapa que penjava de la meua motxilla de turista amb la paraula “Valencià”. Em serví la millor quesadilla de la meua vida, es llevà el davantal i segué al meu costat mentre em crivellava a preguntes sobre la València de l’accent. Crec que vaig ser la seua última clienta i encara dubte si alegrar-me o compadir-me.

No sé com, ni per què, però li vaig caure en gràcia a Josephina Garcia. Tant que va prometre vindre a visitar-nos a València València. Jo sostenia la quesadilla que a poc a poc es precipitava d’entre els meus dits mentre escoltava amb curiositat el que ella relatava a manera de queixa. Que ja no tenia treball, que l'habitatge a San Francisco és un problema, que si tenia molta vida al davant i molt poc horitzó, que ja no tenia res en clar... De sobte, la verborrea de paraules anglo-hispanes aturà i vaig notar aquells ulls negres atzabeja clavats en mi. Que li contara alguna cosa d'allà, o siga, d'ací. I el primer que em vingué al cap fou el 10N.

Allò fou el primer que vaig explicar a Josephina Garcia sobre nosaltres, les eleccions. Josephina Garcia s'interessà: ella acabava de votar per Chesa Boudin com a fiscal de districte a San Francisco. Vaig resumir el panorama espanyol mentre lluitava amb el formatge d’aquella quesadilla. Des de la moció de censura al 28A; del "con Rivera no" al "con Iglesias sí", passant per la "leche" de Lucas i també la de Rivera. Vaig intentar explicar el per què d'unes eleccions que han acabat brindant 52 representants de l'extrema dreta a la cambra legislativa i me'n vaig sortir com vaig poder. No és fàcil! El plot-twist, però, arribà amb la “històrica abraçada". ¿Pero y no lo hicieron antes?

Curada d'espant, Josephina Garcia ha promés vindre a València València. Ací l'esperem, amb 52 representants públics que la veuran com un potencial boc expiatori quan el tema català ja no els servisca d’excusa. Jo la rebré amb una forta abraçada, a veure si així almenys...

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next