Els Rectors del Dissabte rebutgen les declaracions del nunci Renzo Fratini i defensen l'exhumació de Franco

El grup remarca que amb el trasllat del cos del dictador "no s'obrin ferides, que encara no han estat tancades, sinó que es fan els passos necessaris per a la reconciliació"
9 juliol 2019 11:58h
"És escandalosa l'existència d'un mausoleu utilitzat per a exaltar el responsable de 'l'holocaust espanyol'", denuncia el Grup de Seglars i Rectors del Dissabte. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El Grup de Seglars i Rectors del Dissabte s'ha posicionat en contra de les declaracions del nunci del Vaticà a l'estat espanyol, Renzo Fratini, sobre l'exhumació de les restes de Franco del Valle de los Caídos. En una nota de premsa, el grup lamenta "la parcialitat i inexactitud històrica; la deslegitimació que [les declaracions] representen d'un acord democràtic del parlament espanyol, i l'absoluta insensibilitat evangèlica que manifesten".

"La historiografia moderna més seriosa i acreditada no dubta a identificar la figura de Francisco Franco com a dictador al capdavant d'un estat autoritari que va provocar al voltant de 200.000 morts i innumerables esquinçaments familiars, empresonaments i exilis de persones que defensaven el govern legítim", argumenten en el document. I continuen: "És escandalosa l'existència d'un mausoleu utilitzat per a exaltar el responsable de tal barbàrie, denominada amb raó 'l'holocaust espanyol'; com ho és també d'escandalós que les restes mortals del victimari romanguen enterrades junt amb les de les seues víctimes, moltes d'aquestes restes reclamades per familiars de diferents generacions al llarg de més de 80 anys". 

Els Rectors del Dissabte també fan referència a la llei de memòria històrica i la descriuen com "un imperatiu legal que ordena la retirada de símbols franquistes i estableix mesures per a la localització dels cadàvers de les persones represaliades tot facilitant, així, que les seues famílies se'n puguen acomiadar". "L'aprovació del Reial Decret Llei 10/2018, que comporta l'obligació d'exhumar les restes de Franco, compleix un deure moral i polític", afegeixen. 

"Els passos necessaris per a la reconciliació"

El grup reprova que el nunci parle de "ressuscitar Franco" i assegura que, per contra, es tracta de "saldar un deute". En referència a l'exhumació de les restes del dictador, manifesta que, "lluny de respondre a la ideologia que vol dividir els espanyols, aquesta decisió democràtica estableix el tancament de l'últim mausoleu d'un dictador als països democràtics europeus". 

"Amb l'exhumació de Franco no s'obrin ferides, que encara no han estat tancades, sinó que es fan els passos necessaris per a la reconciliació", continua el document, i afegeix que "no es pot honorar directament ni indirectament la persona ni el lloc de destinació de qui ha estat el responsable de tant de patiment, enfrontament i divisió" 

"Recuperar la memòria històrica sanant les ferides"

El Grup de Seglars i Rectors del Dissabte recorda que, "tal com sosté el Concili Vaticà II i contra el que fan el nunci i contínuament els monjos del Valle de los Caídos, no hi ha cap raó per a immiscir-se en l'autonomia dels poders legislatiu i executiu d'un país".

Ja per a concloure, denuncien que les declaracions del nunci "s'allunyen clarament de l'esperit evangèlic i del desig del papa Francesc de caminar envers una església-hospital de campanya", i demanen a tota la ciutadania que contribuïsca "a recuperar la memòria històrica sanant les ferides; a fomentar la reconciliació, i a afavorir actituds i discursos que potencien la misericòrdia, la pau i el perdó". 

next