Diari La Veu del País Valencià
La reducció de l’IRPF als llauradors afectats per la meteorologia no acontenta les organitzacions agràries 

VALÈNCIA. El BOE d’aquest dimarts publica l’Ordre del Ministeri d’Hisenda de reducció de mòduls de l’IRPF del 2018 per a agricultors i ramaders afectats per la climatologia adversa, com ara les gelades o la sequera, i també per l’excés d’humitat en diverses èpoques de l’any.

Al voltant d’un milió de declarants trien el règim d’estimació objectiva agrària (o de mòduls) de l’IRPF, que és el majoritari entre els agricultors i ramaders. Les reduccions de mòduls aprovades a l’Ordre publicada aquest dimarts es tradueixen en una disminució dels rendiments de l’activitat agrària i, per tant, del resultat de la declaració de l’IRPF.

Segons els càlculs del Ministeri d’Agricultura, el conjunt de totes les reduccions de mòduls que inclou l’ordre podria comportar una rebaixa de la base imposable d’aproximadament 204 milions d’euros.

Pal·liar les dificultats per les quals passa el sector

Per sectors agrícoles, en el cas dels cítrics queda de 0,26 a 0,18. En el boví de llet, de 0,20 a 0,18. En l’apicultura, de 0,26 a 0,18. La rebaixa del mòdul de cítrics busca pal·liar les dificultats per les quals passa el sector. En el cas del mòdul del boví de llet, es fa també tenint en compte la situació particular en què es troba el mercat. A més, compten amb importants reduccions l’oliva de taula, l’horta i la fruita dolça en àmplies zones.

Juntament amb les reduccions per als sectors agrícola i ramader recollides al BOE d’aquest dimarts, l’Ordre de 27 de novembre va introduir amb caràcter permanent un coeficient corrector que els pagesos poden continuar aplicant a l’hora de fer servir electricitat per al regadiu respecte a un rendiment net dels cultius regats i que suposa una reducció d’un 20% d’aquest.

AVA-Asaja celebra la rebaixa però lamenta la disparitat de criteris i l’omissió d’algunes poblacions i cultius

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja) valora positivament aquesta rebaixa de mòduls en el sector agrari. Per a l’organització, resulta especialment destacable el fet que el govern espanyol haja establit una reducció per al sector de cítrics.

No obstant això, des d’AVA-Asaja lamenten la “disparitat” de criteris emprada a l’hora d’aplicar eixa millora fiscal als diferents municipis, ja que les variacions oscil·len entre el 0,18 i un 0,05. També critiquen l’omissió de determinats cultius en alguns municipis com a possibles beneficiaris de la reducció dels mòduls, com ara el caqui o fruiters d’estiu, mentre que en d’altres “els mateixos cultius sí que podran acollir-se als avantatges fiscals establits pel govern”.

El president d’AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, apunta que “per a evitar aquest tipus d’omissions i mancances cal disposar d’una actualització detallada i detallada del registre sobre la situació de tots els cultius en cada terme municipal”.

La Unió de Llauradors critica el tracte als afectats per Xylella fastidiosa

La proposta de Ministeri no ha sigut ben rebuda per la Unió de Llauradors, que critica que ha arribat molt tard –un mes després d’iniciar-se el període de tramitació de la declaració d’Hisenda–, que és “de nou totalment incoherent” i que “crea greuges comparatius entre productors del nostre territori segons el seu lloc d’empadronament i cultiu”.

Així, la Unió exigeix al Ministeri d’Hisenda que rectifique aquesta ordre perquè “deixe de ser incongruent, reculla la realitat fiscal agrària valenciana del 2018 i tinga en compte allò que ha expressat aquesta organització en les diferents reunions amb les Direccions Territorials de la Conselleria d’Agricultura”.

Segons indiquen, en aquestes reunions es va fer constar “que el mateix cultiu i per a tota la zona productora tingueren el mateix mòdul”. Ara, lamenten que aquesta qüestió no s’ha tingut en compte i que “la disparitat és evident”.

Per això, sol·liciten a tots els ajuntaments afectats i als partits polítics amb representació a les Corts que “moguen fitxa i contribuïsquen a aquest objectiu [rectificar l’ordre] perquè el desastre és evident”.

Per a la Unió, la rebaixa fiscal del govern espanyol conté “oblits imperdonables”, com és el cas del raïm de vinificació, especialment per a la Plana d’Utiel-Requena, on “cap terme municipal té reducció per a cap cultiu malgrat patir innombrables adversitats climatològiques”. A més, expliquen que la cirera, la majoria d’hortalisses, l’arròs i els sectors més importants de la ramaderia valenciana també es queden fora.

Carles Peris, secretari general de la Unió, apunta que “sembla que el Ministeri publica les localitats amb reducció de mòduls d’una forma aleatòria i arbitrària, perquè no s’entén com un poble en té un i el del costat, amb les mateixes característiques i sinistres climatològics patits, un altre de diferent”.

També critiquen que el Ministeri d’Hisenda “no haja sigut capaç d’establir ni tan sols un mòdul zero” per als productors afectats per Xylella fastidiosa a les comarques alacantines, que han perdut el seu cultiu i producció, i encara els posen un mòdul de 0,05 “com en algunes localitats de la Comunitat on no està el bacteri”.

Comparteix

Icona de pantalla completa