La reedició del Botànic queda confirmada després que Podem haja aconseguit una vicepresidència 'verda'

Ximo Puig, Mónica Oltra i Rubén Martínez Dalmau s'han reunit aquest dimecres al matí 'in extremis' per a tancar l'acord
12 juny 2019 10:03h
Puig, Oltra i Dalmau es van reunir al maig per a traçar un primer esbós del futur govern. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. Els líders del PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem-EUPV, Ximo Puig, Mónica Oltra i Rubén Martínez Dalmau, respectivament, han arribat a un principi d'acord per a reeditar el pacte del Botànic, que se signarà a les 18.00h d'aquest dimecres a Alacant. Així, els líders de Podem i Compromís han confirmat aquest dimecres que les negociacions s'han desbloquejat i que el Botànic 2.0 segueix en peu.

Els caps dels tres partits s'han reunit aquest dimecres al matí i ha arribat a un principi d'acord in extremis després que dimarts al migdia les negociacions arribaren a un punt mort i Podem abandonara les converses. Cap a les 10 del matí, s'ha confirmat que s'havia arribat a un pacte i que hi haurà govern de coalició, que mantindrà el nom de Botànic i se signarà aquest dimecres a la vesprada en algun punt de la demarcació d'Alacant.

Segons han confirmat fonts coneixedores de la negociació, l'acord s'ha reactivat després que Unides Podem acceptara la proposta d'ostentar una vicepresidència 'verda'. Així, la formació morada gestionarà la Conselleria de Transparència i la d'Habitatge –aquesta amb rang de vicepresidència–, des de la qual es coordinarà una comissió delegada encarregada de "les polítiques verdes" del Consell, similar a les que existeixen actualment d'Hisenda i Assumptes Socials. Unides Podem volia també gestionar l'àrea de Medi Ambient i Canvi Climàtic, que finalment no estarà unida a la de Vivenda. 

La líder de Compromís, Mónica Oltra, també ha confirmat que s'ha arribat a un principi d'acord que està ja "embastat" i que només falta tancar els xicotets detalls.

Així, la investidura de Ximo Puig com a president de la Generalitat en la X legislatura està ja garantida i es farà amb el suport de les tres potes del botànic. No obstant això, com estava previst que el ple d'investidura, s'ha suspés quan el candidat a la Presidència ha acabat el seu discurs. D'aquesta manera, la votació per a convertir-lo en cap del Consell se celebrarà aquest dijous 13 de juny

next