Rellotges d'alta gamma, vehicles de luxe i diners, els béns decomissats en el cas Erial

Els béns s'adquiriren amb els diners dels suborns i presumptament per l'adjudicació dels Plans Eòlics i de les ITV del País Valencià
12 març 2019 17:45h
Zaplana tenia una caixa amb una trentena de rellotges de polsera, de marques de luxe. Imatge d'arxiu. / EFE

VALÈNCIA. Rellotges d'alta gamma, vehicles de luxe i diners en efectiu figuren entre els béns decomissats a alguns dels investigats en el cas Erial, com l'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana, el seu presumpte testaferro, Miguel Barceló, o el seu cap de gabinet, Juan Francisco García.

Així consta en un acte dictat per la jutgessa del cas al juny del 2018, que figura en el sumari del cas Erial i al qual ha tingut accés EFE, en què s'ordena el decomís de béns i efectiu que es presumeix van ser adquirits amb els diners dels suborns i presumptament per l'adjudicació dels Plans Eòlics i de les ITV del País Valencià que després van ser blanquejats.

Amb aquests diners es van adquirir presumptament immobles, parcel·les i vehicles, segons assenyala l'acte, que cita també els 2,2 milions d'euros amb els quals Juan Francisco García es va acollir a l'amnistia fiscal, la qual cosa no impedeix la imputació de delictes que s'hagen pogut cometre, aclareix la jutgessa.

Pel que respecta a Eduardo Zaplana, es va acordar el decomís de 18.000 euros en metàl·lic intervinguts en el seu domicili, així com rellotges d'alta gamma, un vehicle Audi Q7 i un vehicle Audi Q3 del qual és titular la seua dona, Rosa Barceló, també investigada en la causa.

Encara que en aquest acte no es detallen els rellotges de Zaplana, en la diligència del registre del seu domicili a València on va ser detingut s'indica que en el dormitori hi havia una caixa amb una trentena de rellotges de polsera, de marques com Bulgari, Breitling, Hublot o Rolex, i que apareixen detallats d'un en un amb el seu número de sèrie.

La diligència també relatava que els diners es van trobar en una caixa metàl·lica roja en un armari de paret del dormitori de Zaplana, on hi havia 272 bitllets de 50 euros, 30 bitllets de 100 euros i dos bitllets de 200 euros, als quals se sumen 20 bitllets de 50 euros trobats al seu despatx.

Decomissions en l'entorn de Zaplana

A la secretària personal de Zaplana, Mitsouko Herníquez, se li van decomissar 50.000 euros en metàl·lic, procedents d'operacions de transformació dels béns origen del delicte, i a Joaquín Barceló, presumpte testaferro de l'exministre, 54.000 euros i un vehicle Landrover.

Així mateix, al cap de gabinet de Zaplana, Juan Francisco García, se li van intervindre els diners retornats a Espanya que es presumeix producte del suborn i que després d'acollir-se a l'anomenada amnistia fiscal figura en un compte bancari amb un total de 2,2 milions.

Alhora, la jutgessa va ordenar decomissar a Juan Francisco García, a la seua esposa, Paloma Domínguez, i a la societat Dobles Figuras Consultores els diners en els seus comptes bancaris, un total d'1,3 milions d'euros, així com un vehicle Volvo.

A la societat Costanera del Gloria, administrada per Barceló, se li va decomissar un vehicle BMW i el producte de la venda d'un pis al carrer Núñez de Balboa, de Madrid, i a Robert Edgar Bataocuche se li van decomissar 7.500 euros en efectiu.

Una casa a Benidorm

El mateix acte detalla fins i tot una relació de béns a alienar: una finca rústica i una trentena d'habitatges i garatges a Alacant, entre ells un habitatge a la platja de Benidorm de Zaplana i la seua esposa, el valor cadastral de la qual és de 307.300 euros.

Així mateix, la jutgessa no considerava oportú en aquest acte la petició de la Fiscalia d'obrir una peça de responsabilitat civil per import d'11 milions d'euros per a garantir les responsabilitats civils derivades dels fets objecte del procediment, quantificats en aquest import.

next