Renfe cancel·la 16 trens de llarga distància a causa de la vaga de CGT

Els treballadors volen un augment de la plantilla i que s'aplique de forma acumulada la reducció de jornada laboral en lloc de disminuir 17 minuts el temps de treball cada dia
31 agost 2019 12:03h
Les cancel·lacions afecten tot el cap de setmana. / RENFE

VALÈNCIA. Renfe ha cancel·lat un total de 16 trens de llarga distància entre aquest divendres 30 d'agost i aquest diumenge 1 de setembre davant les parades parcials que el sindicat CGT ha convocat en la companyia ferroviària coincidint amb l'operació retorn de vacances.

Amb aquesta convocatòria, CGT crida els treballadors de la companyia a parar quatre hores en dues ocasions, entre les 12.00 i les 16.00 hores i entre les 20.00 i les 0.00 hores, per a reclamar un augment de la plantilla i que s'aplique de forma acumulada la reducció de la jornada laboral setmanal a 37,5 hores, de manera que se sumen dies lliures a la plantilla en vegada de disminuir en 17 minuts el seu temps de treball de cada dia.

Com a conseqüència, Renfe ha cancel·lat la circulació d'uns 200 trens en el conjunt de l'Estat aquest divendres i el diumenge 1 de setembre, 16 d'ells al País Valencià.

L'única demarcació que no es veurà afectada per aquesta vaga és la de Castelló, els trens de la qual circularan amb total normalitat. Tampoc els AVE des de València o Alacant a Barcelona es veuran afectats.

És en el trajecte amb Madrid on s'han cancel·lat alguns trens. En concret, entre València i Madrid hi ha de sis trens afectats, tres per sentit, mentre que entre Alacant i Madrid la vaga afecta dos trens, un per sentit, en cadascuna de les jornades amb parades convocades.

Cal recordar que el Ministeri de Foment ha establert uns serveis mínims per als trens de llarga distància del 75% en hora punta i del 50% en la resta, mentre que per als trajectes de mitja distància s'estableixen uns serveis mínims del 65%.

Aquestes parades es produeixen en plena operació retorn de vacances i coincidint amb la vaga de personal de terra d'Ibèria en els aeroports de Madrid-Barajas i Barcelona-El Prat, convocada per UGT per a aquest divendres 30 i el dissabte 31 d'agost –que se sumarà a les parades de 24 hores en l'aeroport de Bilbao els dies 8 i 9 de setembre– contra l'"ús abusiu de l'eventualitat en les contractacions per part de l'empresa, perjudicant greument els treballadors i treballadores".

El sindicat demanda un pla d'ocupació que "acabe amb la perpètua eventualitat", així com la redistribució del nombre d'hores de la jornada anual per a reduir els dies de presència en els centres de treball de l'aeroport i terminal de càrrega, que permeta transformar contractes de temps parcial a temps complet.

next