Diari La Veu del País Valencià
Renfe podrà tindre fins a tres nous operadors competidors en l’AVE

VALÈNCIA. Renfe podria tindre competència d’almenys tres nous operadors en l’AVE quan al desembre del 2020 el transport de viatgers amb tren s’òbriga a la competència en virtut del model d’obertura de la xarxa ferroviària dissenyat per Adif.

Així ho ha establit aquesta companyia pública gestora de la xarxa AVE i de la resta de la infraestructura ferroviària, que aquest dilluns va donar el ‘tret d’eixida’ al procés de liberalització.

Adif ha remés a les empreses interessades i al regulador del mercat, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), l’esborrany de Declaració de Xarxa, és a dir, el document en el qual detalla la xarxa ferroviària i la seua capacitat perquè els operadors puguen demanar els solcs o slots o horaris que vulguen explotar.

A més, ha posat data per a sol·licitar-los, de manera que les signatures interessades hauran de fer-ho el mes de juliol d’enguany.

De moment, Acciona i l’operadora ferroviària pública francesa SNCF són les dues úniques empreses que han reconegut públicament el seu interés per entrar en el negoci ferroviari de l’AVE, actualment monopoli de Renfe. A més, tots dos negocien aliar-se per a fer-ho conjuntament.

No obstant això, Adif assegura que el model d’obertura de la xarxa que ha dissenyat permet que “almenys” tres nous operadors puguen entrar a donar servei en competència amb Renfe de “forma òptima”.

Això és conseqüència que ha dissenyat tres diferents tipus de serveis, cadascun d’ells amb diferents freqüències diàries de trens, per a tres principals eixos d’AVE.

El primer d’aquests tres eixos o corredors d’Alta Velocitat comprén el Madrid-Barcelona-frontera francesa, el de major demanda, que a més inclou la connexió entre la Ciutat Comtal i València.

El segon eix abasta l’AVE a València i Alacant, i el tercer, la línia cap al sud, la que enllaça Madrid amb Toledo, Sevilla i Màlaga.

Per a cadascun d’aquests eixos, els nous operadors podran triar entre tres diferents serveis. Per exemple, per a l’AVE a Barcelona, el primer tipus de servei, o paquet A, comprén la circulació de 48 trens diaris, això és, tres trens per hora i sentit. El segon tipus de servei, o paquet B, 16 trens diaris (1 tren per hora i sentit), i el tercer o C, 5 trens diaris (1 tren cada tres hores en cada sentit).

En total, en aquest AVE es podran posar en circulació una mitjana de 69 trànsits diaris, enfront dels 43 de mitjana actuals, la qual cosa suposa un increment del trànsit del 60% sobre el trànsit actual.

En el conjunt dels tres corredors, la capacitat que poden demanar els nous operadors suposa augmentar en un 60% l’oferta actual de Renfe. En concret, suposaria la circulació de 189 trens per sentit i dia enfront de les 119 actuals.

Fomentar l’ús de l’AVE

Precisament, Adif assegura que el seu principal objectiu és “estimular i optimitzar l’ús de la xarxa ferroviària i assegurar la qualitat i puntualitat del servei”.

D’aquesta forma, aquesta empresa pública augmentarà els ingressos pel cànon o peatge que cobra per l’ús de vies i estacions i, en última instància, amortitzarà la inversió pública realitzada en la construcció de l’AVE i atallarà el seu deute de més de 15.000 milions d’euros.

Per això, Adif assegura que el principal criteri per a donar capacitat als nous operadors serà el major aprofitament i ús de la xarxa. De fet, no donarà entrada als operadors que demanen menys del 65% de la capacitat de les circulacions oferides.

La companyia que presideix Isabel Pardo oferirà a les empreses que demanen entrar en la xarxa ferroviària acords a deu anys. D’aquesta forma busca donar seguretat jurídica “perquè puguen realitzar les importants inversions associades a l’inici de l’operació ferroviària comercial”.

Una vegada que ja ha remés als interessats l’esborrany de Declaració de Xarxa, Adif obri un termini perquè tant empreses com la CNMC presenten al·legacions.

Adif, una vegada resoltes aquestes al·legacions, publicarà la declaració de xarxa definitiva el pròxim 1 de juliol i donarà de termini als nous operadors fins al 31 del mateix mes perquè realitzen les seues peticions de capacitat. La companyia gestora de la xarxa respondrà a les mateixes el 31 d’octubre.

D’aquesta forma, els nous operadors coneixeran la capacitat amb què compten per a entrar a transportar viatgers en trens AVE en competència amb Renfe un any abans que aquest mercat es liberalitze, cosa que passarà el 14 de desembre del 2020.

Comparteix

Icona de pantalla completa