150 fotoperiodistes i cineastes demanen mecanismes d’encriptació als fabricants de càmeres


Mèdia.cat

Més de 150 fotoperiodistes, documentalistes i directors de cinema de diferents països han publicat una carta oberta als principals fabricants de càmeres del món –Sony, Canon, Nikon, Olympus i Fuji- perquè incloguen els mecanismes d’encriptació dels seus dispositius o que milloren els ja existents.

Els sotasignats de la carta recorden que sovint arrisquen la seua vida per documentar greus situacions d’injustícia i que és habitual rebre amenaces de guardes fronterers, policies, seguretat privada o agents d’intel·ligència. També, terroristes i criminals. Una forma de control és obligar a mostrar les imatges per tal de controlar qui o que s’ha fotografiat o filmat. Els sistemes actuals sense encriptació, no només posen en perill els fotògrafs o càmeres, sinó també les fonts o els testimonis.

"La confiscació de càmeres als fotoperiodistes –recorden- és un evident intent de silenciar-los i d'intimidar-los. I aquests incidents són tan comuns que és impossible elaborar un registre realista. La trista veritat és que els fotoperiodistes són atacats i amenaçats regularment per tal d’evitar la seua feina de documentació i testimoni, així que l’encriptació seria un petit gest de cara a protegir el seu equip i llurs fotos".

La carta ha estat impulsada per la Fundació per a la Llibertat de Premsa (FPF, en les sigles angleses) dels Estats Units i ha rebut el suport de la plataforma Field of Vision, l’Associació Internacional de Documentalistes, l’Associació nord-americana de Fotògrafs de Premsa i el programa de documentals del Festival de Sundance. Entre els signants més coneguts, hi ha els directors de cinema Werner Herzog, Michael Moore o Laura Poitras.

El text també recorda que els dispositius gràfics estan molt endarrerits respecte a altres ginys electrònics en matèria d’encriptació, ja que, avui en dia, la majoria de mòbils, pissarretes o ordinadors i els sistemes operatius respectius ja inclouen mecanismes d’encriptació. "Una mesura que no hauria de prendre’s per vendre més càmeres, sinó també per ajudar a fer del món un lloc millor", conclouen.

Als Països Catalans i a l’Estat espanyol també són habituals els casos en què diferents actors –sobretot cossos policials- intenten evitar que els fotògrafs i càmeres prenguen imatges o volen controlar quines són les fotografies que han pres. Una realitat que ha empitjorat des de l’aprovació de l’anomenada Llei Mordassa.

 
 

Comentaris

Crèvecoeur
1.

Also of note is the fact that the UK may bug your Sony photo camera.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat