Les notícies més destacades del 2016 (i 2)


Leo Part / València.

Agost, Olimpíades i el retorn de Xavi Castillo a Xàtiva

La subhasta de les Harley Davidson que Barberá comprà per a la visita del Papa, juntament amb els intents d’alcaldes i regidors del PP de la demarcació d’Alacant per frenar la implementació del valencià als municipis de la demarcació en rebutjar comunicacions en aquesta llengua i l’impuls de la unió amb altres comunitats autònomes impulsat per Marzà per fer front al decret de les revàlides, obriren un mes d’agost en el qual prop de 3 milions de valencians exigiren a Rajoy respecte pel dret civil valencià mitjançant el manifest impulsat per l’Associació de Juristes Valencians, que va aconseguir el suport de 110 municipis i de les tres diputacions després de la sentència del TC contra del dret foral.
 
Eixes mateixes jornades, una piulada del Tempir feia rectificar el Banc de Santander per faltes d’ortografia als seus caixers i l’entitat il·licitana demanava el retorn de la Dama d’Elx.

Paral·lelament, el Col·legi Oficial de Biòlegs valencià assegurava, sobre els grans incendis forestals registrats enguany al País Valencià, que eren fruit “d'una situació d'abandonament, conseqüència directa d'una gestió inadequada durant les últimes dècades”.

I els valencians eren objecte d’un nou atac de Montoro en pretendre, el ministre, tancar l’EMT i deixar València sense autobusos, davant la qual cosa Ribó clamava per “finançar de manera justa el nostre territori”.
 
Benicarló va ser escenari d’un nou cas de discriminació lingüística després que un usuari denunciara a través de Twitter que 'la taquillera no em vol atendre perquè parlo català’. Al mateix temps, a Calp, el govern municipal feia desaparèixer el valencià de la senyalització viària i Mercadona accedia a canviar un cartell seu al valencià a Cullera després de la petició dels Joves Socialistes d’aquesta localitat.
 
El vuitè mes del 2016, els valencians i valencianes ens complaíem en conèixer que l’orxata és una ‘beguda ideal per a la recuperació i la rehidratació dels esportistes’ i es meravellàven amb la impressionant versió de la muixeranga de Xavier Richart des de dalt.

Mentre, el cantant Francisco era també vetat per oferir un concert a Alcalà d’Henares pels insults proferits a Oltra i Josep Antoni Collada ens recordava que era ‘un bon moment per homenatjar els 40 anys del Tio Canya', considerada un himne de resistència i símbol del caràcter d'un poble.

En el terreny ambiental, i després que el baròmetre del CIS situara Joan Baldoví com el polític millor valorat, un nou esglai en forma d’incendi forestal al Montgó  precedia l’arribada de pluges al País Valencià, les quals van ser aprofitades per un jove intrèpid per practicar surf pels carrers de Tavernes de la Valldigna.
 

Mireia Belmonte. Foto: EP.
 
Les Olimpíades generaren també notícies d’interès per als lectors, com ara les disculpes de TVE per emetre una notícia en català dels jocs olímpics o l’errada monumental de Marca i TVE que va agitar les xarxes, i és que canviaren el cognom de la nadadora Mireia Belmonte pel d’una cantadora després que la primera aconseguira l’or en els 200 metres papallona.

Mentre a Requena els regidors s’alçaven en defensa del valencià davant els atacs del PP i Berasaluce eixia escaldat del ple, l’Albufera recuperava la riquesa de la seua vegetació aquàtica, la Politècnica se situava com la millor universitat de l’Estat i la societat valenciana començava a conèixer com funcionava l’organització criminal del cas Taula.
 
Però una de les notícies més destacades d’aquell ja llunyà mes d’agost va ser la referent a l’apoteòsic retorn de Xavi Castillo a la Fira de Xàtiva després de l’era Rus.
.
I així, escoltant les 30 cançons en català més visitades a Youtube mentre les muntanyes de Carcaixent renaixen de les seues cendres, i amb el bisbat de Sogorb-Castelló estudiant si aplicar ‘mesures disciplinaries’ al capellà d’Onda que beneí l’amor de dos dones, tancàrem un mes d’agost en què un notari d’Elx era multat per exigir documentació en valenciàun miler de musics omplien Ontinyent i el bolero de Guadassuar era interpretat per Pep Gimeno Botifarra i la banda jove de l’FSMCV.

Setembre: Discriminació a Dénia, focs i trobada històrica entre Puig i Puigdemont

La notícia de l’expulsió d’un clients per parlar valencià a un hotel de Dénia regentat per un amo que afirmava que “esto es un bar para españoles i en mi casa se habla espanyol”, juntament amb els devastadors incendis forestals declarats a Benitatxell, amb testimoniatges que els comparaven amb un atac aeri i que sumiren la comarca de la Marina en quatre dies d’autèntic infern, i amb el foc declarat a Bolulla, els efectes del qual es mostraren des de l’aire, van marcar el començament d'un negre mes de setembre del 2016.
 

Hotel 'El Bichet' de Dénia.
 
Durant aquest mes, els lectors s’interessaren pel cost de 4 milions d’euros que havia suposat la contractació dels professors de religió acordats entre el PP i Cañizares i per l’anunci d’Oltra sobre el fet que la transsexualitat ja no era considerada una malaltia amb la llei trans de la GVA o per les declaracions de Marcos Benavent, que van propiciar l’aparició de Xavi Castillo caracteritzat com el Ionqui dels diners als jutjats on declarava Rus, la qual cosa va suscitar una polèmica amb el diari El Mundo, al qual Pot de Plom va acusar de manipulació.
 
La celebració de la Diada de Catalunya per part dels valencians al tram 44 va estar seguida per la notícia de l’abandó de Rita Barberá del PP, si bé s’aferrava al seu escó de senadora. Aquest aferrament al càrrec per part de Barberá va dur al fet que Baldoví l’acusara de lladre “per quedar-se amb un escó que és de tots els valencians”.
 

Rita Barberá. Foto: ACN.

Durant la segona quinzena de setembre, Francisco era novament vetat, aquesta vegada a Calp, i La Veu del País Valencia iniciava una sèrie de reportatges per saber quantes hores es necessiten per a recórrer el nostre País en tren. En ells s’evidenciava que les Rodalies de Renfe són la tartana del segle XXI.
 
L’eixida a la llum de l’esborrany del nou decret de plurilingüisme  va generar una primera cascada de reaccions, mentre que les Corts demanaven al Consell que declarara el 2017 l’any Azorín, com així aprovaren posteriorment.

Una de les notícies més destacades i del grat dels lectors va ser la resposta del president Puig a un periodista quan aquest li va demanar que realitzara les declaracions en castellà: “El valencià també és una llengua espanyola”, va respondre, clar i ras, Puig.
 
Però si el setembre va estar marcat per alguna cosa va ser per la històrica trobada entre els presidents valencià i català, que acordaren la reciprocitat de RTVV i TV3. Es trencava així amb 10 anys sense reunions bilaterals i es fixava un nou marc de relacions entre Catalunya i el País Valencià.
 

Els presidents valencià i català a València.
 
A les acaballes del mes, una campanya perquè el València CF utilize més el valencià, juntament amb els preparatius del 9 d’Octubre, l’obertura de la causa a Barberá per part del TS per presumpte blanqueig de capitals, els homenatges conjunts a Vicent Andrés Estellés, l’anunci dels tràmits per recuperar la concessió sanitària a la Ribera i la Marina, centraren l’interès dels lectors.
 
Octubre i la diada per recuperar el terme País Valencià

El llançament de la marca ‘Tots a una veu’ per tal de potenciar l’orgull de ser valencians, va precedir una denuncia per part d’un professor de Dret que acusava l’expresident Camps de cometre plagi per copiar diferents autors sense posar entre cometes els fragments ni citar-los en la seua tesi doctoral de 697 pàgines amb la qual va obtenir un excel·lent cum laude en la Universitat Miguel Hernández d'Elx i el títol de doctor.

La notícia va coincidir amb l’anunci, per part de Marzà, que el País Valencià llevava l’IVA del Govern espanyol, una iniciativa per la qual la ciutadania podrà desgravar-se, a través de la declaració d'Hisenda, fins a 150 euros del 21% de l'IVA cultural.

Al Congrés dels diputats, Baldoví denunciava la discriminació del PP cap als valencians en la seua intervenció durant el debat de la reforma de l'Estatut valencià, en la qual va exposar les vergonyes de la inactivitat dels populars valencians a l'hora de demanar un finançament just per al País Valencià. 
 
La notícia, llançada per la Unió i que assenyalava els eurodiputats que afavoreixen l’entrada de cítrics de Sud-àfrica, juntament amb una altra informació sobre el camp de mines que suposen, per a la nostra llengua, les traduccions automàtiques realitzades per determinats mitjans de comunicació, marcaren aquest inici d’octubre en què les Nacions Unides proclamaven Valencià capital mundial de l’Alimentació 2017.
 

Pel que fa a la celebració del 9 d’Octubre −recordem que La Veu es va fer ressò de les diades dels anys 70 alguns dies abans−, aquesta es va dur a terme amb un gran èxit de participació, si bé no va estar exempta d’incidents com l’agressió feixista que es va produir en acabar la manifestació de la diada del País Valencià, una de les festes més antigues d’Europa.

De la processó cívica i de la tradicional ‘mocadorà’, La Veu també n’informà complidament. Però si alguna cosa va destacar durant els actes del 9 d’Octubre del 2016 va ser la invitació realitzada per Joan Francesc Mira per recuperar el nom de País Valencià, a la qual, dies després i, malauradament, li seguiren denuncies a un grup de menors per anomenar País Valencià al seu territori, les quals van generar una gran indignació entre els lectors.
 
Les manifestacions contra el TTIP i el CETA, el vot de Ximo Puig a favor de l’abstenció del PSOE a Rajoy i l’eixida de to d’un espectador que va increpar Jordi Savall per parlar català al Palau de la Música de València foren algunes de les altres destacades notícies d’un mes d’inici absolutament decebedor per a la campanya citrícola.
  
Quant a les iniciatives de La Veu, en setembre aquest digital va anunciar que fitxava Xavi Castillo amb l’objectiu d’informar de l’actualitat amb humor, un acord que es va traduir en un primer i magnífic vídeo del còmic en què Puig acabava amb Pedro Sánchez i que es va publicar a la secció A Tota Veu. Més tard, Castillo marxava a Madrid per gravar un altre vídeo que acabava amb un “Quina merda de discurs de Rajoy”.

Les últimes jornades d’octubre van estar esguitades informativament per la publicació d’una guia de pilota valenciana per a despistats, les declaracions de Carolina Punset en què titllava de tros de tela la Senyera, les actuacions de Montoro que l’han titllat d’‘autèntic sabotejador’ en la posada en marxa de RTVV, la mort de l’escriptora de Carcaixent Conxa Rovira, les notícies sobre l’aniversari de la pantanada de Tous, l’eixida de nous models de negoci de venda de taronges, l’anunci de l’ABC d’editar en valencià de cara a obtenir ajudes públiques, les polèmiques declaracions de Felipe González que van provocar que el seu quadre quedara cap per avall a la seu del PSOE de Torrent i el vet al Congrés espanyol del discurs de Rufián,  que va estar present a l’Aplec del Puig en el retrobament de l’independentisme del darrer diumenge d’octubre.

Novembre, la inesperada mort de Barberá

La notícia de la mort de la senadora i exalcaldessa de València, Rita Barberà, als 68 anys d’edat, després de patir un infart i només dos dies després de declarar per un presumpte blanqueig  davant el TS, es pot considerar com una de les més destacades d’aquest 2016. 

La defunció de Barberá no va estar exempta de polèmica i el fet que la Mesa del Congrés acordara guardar un minut de silenci en la cambra en record de la senadora del grup Mixt, quan aquest fet es va negar a diputats com ara Labordeta, va provocar una onada d’indignació a les xarxes.

A més, alguns destacats dirigents del PP aprofitaren l’ocasió per acusar els mitjans de comunicació de la defunció de Barberá per la pressió mediàtica a què l’havien sotmesa, la qual cosa va propiciar airades reaccions de destacats presentadors de televisió com ara Wyoming, que va respondre que la mort de Barberá no  podia ser utilitzada per coartar la labor dels mitjans. A partir d’aquest moment, va començar un debat al voltant de l’actitud hipòcrita exhibida per un PP que va demanar la dimissió de la senadora a les Corts.
 

Foto: José Soler (ACN)

Siga com siga, i malgrat els desitjos de la família, al funeral de Barberá hi van assistir el màxims representants d’un partit que li havia donat l’esquena amb 'premeditació i acarnissament’, com bé reflectia Sergi Tarín en la seua crònica. Va ser una mort a la qual Xavi Castillo va voler dedicar unes paraules a través d’un vídeo i un especial d’adéu a Rita Barberá.

La inesperada mort de l’exalcaldessa va posar el punt i final a un mes de novembre que es va encetar amb la inauguració d’un projecte artístic dedicat a les víctimes del metro de València i en què 50 rellotges parats les recordaran per sempre a la ciutat.

L’elecció de Ferran Suay com a nou president d’ELEN, l’adéu de Raimon als escenaris amb 12 concerts a Barcelona i l’homenatge als empresonats a Sant Miquel del Reis durant la Guerra Civil o el franquisme, en el qual el PP es va negar a participar, foren altres de les notícies destacades d’un novembre en què, a la fi, l’alcalde de València va anunciar, a través de la ràdio, que Guillem Agulló tindria un carrer a València “perquè ho mereix”.  Davant d’aquest anunci, el pare del jove assassinat va declarat a La Veu que aquest fet“serà un honor, ho celebrarem i serà un reconeixement de la ciutat de València, que ha sigut molt difícil de governar” i, dies després, un altre clam demanava fer realitat aquest anhelat desig.  
 

La presa de possessió del nou Govern de Rajoy, en la qual es va demostrar que el PP de Bonig no compta a l’hora de nombrar ministres valencians, es va barrejar aquest darrer mes amb la declaració com a BIC Immaterial de la pesca artesanal o la vela llatina a l’Albufera, el desallotjament de la banda de música de Massarrojos per queixes veïnals i les amenaces de Bonig i Montoro amb un recurs a una RTVV encara per reestrenar. No en va, Montoro no es va tallar un pèl en el moment de cobrar-li a la Generalitat una multa imposada per la UE de 19M€ que va generar el PPCV.

Novembre fou també el mes en què Trip-advisor va discriminar un usuari per fer servir el valencià, en què el País Valencià, Catalunya i les Illes es comprometeren a l’ús de la llengua i en el qual un Eugeni Alemany en el paper de Joan Fuster saludava els premis literaris Ciutat d’Alzira.

Durant el mes de novembre, els lectors de La Veu pogueren riure de valent amb la paròdia de Xavi Castillo en què aquest apareix parlant amb una xinxa del CIE de Sapadors, s’assabentaren de la traducció de La Barraca al valencià normatiu i triomfà Arthur Caravan en els Ovidi.
 
La petició d’informació del Consell a Ribera Salut davant l’escàndol del desviament de beneficis, les declaracions d’Oltra sobre el judici de l’ERO de RTVV i la polèmica dels vestits de les falleres sobre la qual Oltra afirmà que ‘una dona pot anar vestida com li done la gana’ es conjugaren al llarg del mes amb l’aparició de Pedro Sánchez a Xirivella i les notícies sobre el baix nivell de les aigües a l’Albufera.

Però va ser l’alcalde de Soneixa, Benjamín Escriche, qui va acaparar l’actualitat a les acaballes de mes amb la seua contundent defensa del valencià al municipi castellanoparlant (més de 45.000 visites), després de la qual el telèfon no li va parar de sonar per les milers de felicitacions que li enviaren.
 
Un nou i lamentable cas de discriminació lingüística a l’Oficina de la Seguretat Social de Dénia, la concessió de la medalla d’honor del CVC a Pep Gimeno Botifarra i la contundent resposta de Rufián a Cospedal davant l’increment de les despeses del Ministeri de Defensa precediren les informacions referents a la recepció del reis a València, ‘de nou amb el cant dels maulets’, una notícia visitada per més milers de persones i que va posar el punt i final a un mes que es va acomiadar amb la presència de fortes pluges, mànegues marines a Sueca i nombroses inundacions de rambles i barrancs, de les quals, afortunadament, una conductora va salvar la vida en eixir del seu cotxe en un pas inundat a Sagunt.

Desembre: Falles Patrimoni UNESCO i inundacions

El 30 de novembre, des de la capital etíop, el regidor de Cultura i president de la JCF es dirigia als valencians entre plors després que la UNESCO acordara la declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, un festeig que va haver d’ajornar-se com a conseqüència de les pluges.
 
 
També es va mostrar molt content Xavi Castillo amb l’anunci de Camps, segons el qual es presentava a l’alcaldia de València, després que Puig defensara l’ACPV davant l’atac de C’s a les Corts o que Jordi Sebastià i Enric Nomdedeu s’adheriren al Manifest per Gent de Compromís.
 
Les declaracions d’Iñigo Errejón al voltant de la unitat lingüística i cultural dels Països Catalans, l’anunci de l’últim concert de Raimon al País Valencià i el d’un Nadal 2016 valencià  aconseguiren captivar els lectors mentre que s’anunciava el termini del concurs per elegir director general de la nova RTVV.

Aquest mes, al que hui diem adéu, ha resultat realment prolífic informativament amb noves com ara la campanya per fer front als prejudicis lingüístics llançada pel Tempir, la valoració del New York Times de la Llei de Memòria Històrica que prepara el Govern valencià, la desitjada aparició de la paella a tots els teclats del món, la suspensió de l’actuació de Jorge Cremades a Elx, el vídeo de Mulet viatjant per una Radial 3 deserta o la difusió d’un vídeo d’una desfilada de Moros i Cristians com un alçament neonazi...
 
La polèmica generada arran del bloqueig, per part d’un exregidor del PP de Callosa de Segura, de la retirada de la creu dels caiguts de la localitat va precedir l’estrena de l’adaptació teatral, al Palau de les Arts, de l’obra d’Enric Valor i una gota freda de terribles conseqüències a tot el País Valencià, com ara la mort d’un home que va ser arrossegat per la força de l’aigua a Finestrat, la impressionant crescuda del Magre i el desbordament del riu Segura a Oriola i del Xúquer, que obligaren a laminar aigua des dels embassaments de Bellús  i a suspendre les classes en més d’un centenar de poblacions. En suma, una gota freda que va deixar un País Valencià assolat per les inundacions i durant la qual les televisions espanyoles van confondre la localització dels pobles valencians.  
 

 
Tanquem aquest 2016 amb fets com que al PP de València no li parega apropiat regalar una nina a un xiquet, amb el concurs iniciat per La Veu per tal que feu les vostres propostes amb el nom que li posaríeu a la nova RTVV, amb el divertit betlem de Xavi Castillo, l’anunci de la nova celebració de la Cavalcada de les Magues de Gener, que finalment tindrà lloc el 15 de gener de 2017, i amb un aclariment sobre la notícia que parla del túnel flotant que la Generalitat projecta fins a les Illes Balears, que no és més que la innocentada que enguany vam pensar realitzar. Gràcies per la confiança que heu depositat al llarg del 2016 en La Veu i vos desitgem, de tot cor, un bon 2017.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.

Publicitat
Publicitat