Temporal de fred: ‘L'agricultor no s'està enriquint amb la venda de les seues hortalisses’


Redactaveu / València.

La Unió de Llauradors i Ramaders ha elaborat un estudi en el qual la principal conclusió és que l'agricultor valencià és sobre qui menys repercuteix la pujada de preus hortofrutícoles a l'hora de realitzar la cistella de la compra els consumidors, fonamentalment d'algunes hortalisses.

L'organització agrària ha explicat que els preus d'algunes hortalisses estan arribant a xifres "rècords" en els mercats i que el productor valencià "està percebent una mica més pels seus productes que en setmanes anteriors, però molt lluny sens dubte de les cotitzacions que després aconsegueixen eixos mateixos productes en les tendes especialitzades, mercats o lineals de supermercats i centres comercials".

Així mateix, ha assenyalat que en l'actualitat a penes existeixen al País Valencià producció de carabassetes, albergínies o pimentons, "tots ells sota la lupa de l'opinió pública com els que més han pujat en les últimes setmanes i procedents ara en els mercats de comunitats productores com Múrcia o Andalusia".

Per posar alguns exemples, i prenent com a referència els preus oficials de diferents Administracions, la carxofa ha experimentat en origen, durant el període d'abans i després dels temporals de fred, un augment per als productors valencians de 0,07 euros per quilo, mentre que en els ‘Mercas’ és de 0,69 euros per quilo. La tomaca ha tingut un augment de 0,10 euros per quilo per als agricultors i de 0,43 euros per quilo en els ‘Mercas’.

Les bledes han tingut un increment de 0,01 euros per quilo per al productor, 0,29 euros per quilo en els ‘Mercas’ i de 0,51 euros per quilo en els supermercats. En el cas de la Clemenvilla s'estava cotitzant a 0,23 euros per quilo en camp i en els supermercats arribava a 1,59 euros per quilo, amb un augment de més del 600 per cent.

A més, La Unió ha recordat que els agricultors "van patir els efectes ja de la sequera i ara també la dels successius temporals que han ocorregut des de novembre fins a gener, amb una greu minva en les seues collites".

En aquest sentit, ha destacat que "l'agricultor no s'està enriquint amb la venda de les seues hortalisses, i al final, entre una baixa producció i els minvaments, ja veurem si la seua renda és major o menor a la d'altres campanyes, és a dir, que pot no compensar l'increment del preu en origen amb la pèrdua en producció".

"L'onada de fred i els temporals de les últimes setmanes és l'argument esgrimit a l'hora d'explicar eixa espectacular pujada dels preus per als consumidors", ha indicat. No obstant açò, segons La Unió, "intermediaris i distribuïdors estan aprofitant-se també de la situació per a, en primer lloc, destinar la producció existent als mercats de la Unió Europea on hi ha una gran demanda pel desproveïment i es cotitza millor i també per a elevar els seus marges comercials".


La Veu
 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.

Publicitat
Publicitat