Reprimenda de Marzà a Cantó: "Necessiteu conflicte i us dona igual arrasar amb tot pels vots"

El conseller d'Educació respon des del seu compte de Twitter a les acusacions d'adoctrinament abocades pel diputat de Ciudadanos 
6 febrer 2019 18:15h
El conseller Marzà considera que a Cantó no li importa mentir a canvi d'aconseguir un grapat de vots. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. El conseller d'Educació, Vicent Marzà, i el diputat estatal de Ciudadanos (Cs) per València Toni Cantó han protagonitzat en Twitter un intercanvi de missatges sobre la política lingüística del Consell. Després que Cantó haja denunciat "adoctrinament" en els llibres de text i que no s'han facilitat a la seua formació les actes sobre els projectes lingüístics dels centres, el conseller ha obert un fil en la xarxa social en què s'ha adreçat al parlamentari de Cs dient-li: "Necessiteu conflicte i us dona igual arrasar amb tot pels vots".

Cantó ha comparegut aquest dimecres al matí davant els mitjans, amb la diputada a les Corts Mercedes Ventura, per a assegurar que al País Valencià, "de la mateixa manera que a Catalunya i Balears", hi ha llibres de text que "incorren en adoctrinament" i que "són exemples clàssics de com tot el que té a veure amb Espanya té una connotació negativa". També ha demanat accedir a les actes de consells escolars on consten els projectes lingüístics de 204 centres escolars que ensenyen majoritàriament en valencià.

Posteriorment, el secretari autonòmic d'Educació, Miguel Soler, ha respost a aquestes paraules explicant que "no hi ha llibres de text oficials", sinó que "són el que cada claustre decideix" i que la Generalitat no "publica". Així mateix, ha recalcat que "això de l'adoctrinament és una cantarella" i que hi ha a qui "li agrada més el circ" que resoldre problemes.

El debat ha seguit en Twitter, on Marzà ha publicat un fil de missatges en què s'adreça al diputat de Cs: "Com sembla que t'interessa el tema i no t'has llegit la llei, una ajudeta: els projectes lingüístics és ara la primera vegada que el Consell escolar els vota. No s'imposen, com sempre dius". En una altra piulada diu: "Imagine que com que no us va agradar que el 95% dels centres aprovaren el seu projecte lingüístic per majoria de 2/3 o superior, ara necessiteu crear conflicte per a guanyar vots: nova política regeneradora!"

A més, reprodueix l'acord de la Mesa de les Corts –signat pel representant de Cs en l'organisme, recalca– que va declarar no públiques les actes dels consells escolars perquè contenen dades personals. També recorda que la diputada del partit taronja Mercedes Ventura ha pogut consultar-les aquest dimecres en la Conselleria.

Marzà també ha defensat que "les llengües no són armes de destrucció, són ponts de comunicació".

La resposta de Cantó

Després, Cantó ha respost aquest fil amb una enumeració: "1. No només Cs recrimina la vostra opacitat: També el Síndic de Greuges; 2. No demanem els projectes, sinó les actes: Volem saber com s'ha decidit el projecte lingüístic de cada centre; 3. La Conselleria de Cultura usant 'circ' de forma despectiva?".

Sobre aquest tema també s'han pronunciat altres polítics valencians, com ara el president de les Corts, Enric Morera, i l''agermanat' Alexis Marí.

next