Resistir, la cooperativa de covivenda que busca conviure de manera solidària

La iniciativa va sorgir quan un grup d'amics va decidir que, quan arribara el moment, no volien anar a una residència de majors habitual
31 desembre 2019 12:56h
El model que defensen se situa entre el lloguer i la compra d'habitatge. / BIEL ALIÑO EFE

VALÈNCIA. Viure de manera solidària, sostenible i en companyia és la fi de Resistir, una cooperativa valenciana sense ànim de lucre que treballa per a fer realitat el seu objectiu de crear espais que reunisquen habitatges de xicoteta grandària amb espais comuns, de forma semblant a un centre social on compartir activitats. 

Resistir va sorgir fa quatre anys i mig, quan un grup d'amics es va plantejar que quan arribara el moment no volien haver d'anar a una residència de majors estàndard i van començar a interessar-se pel model de covivendes o cohousing que ja és habitual en països com Alemanya, Suïssa o Àustria. 

La cooperativa compta actualment amb 64 socis, 130 simpatitzants i diversos projectes llestos per a portar a la pràctica, explica a EFE el seu president, Martín García, qui destaca que els principals problemes que afronten són la falta de solars en entorns urbans i, sobretot, la falta de finançament. 

El model que defensen se situa entre el lloguer i la compra d'habitatge. La idea és que la cooperativa siga la propietària dels habitatges però cedisca el seu usdefruit i el dels espais comuns als socis. Aquests, si marxen, poden recuperar la inversió menys l'amortització, o els seus hereus quan moren. 

García indica que a Espanya ja està en funcionament una vintena d'iniciatives d'habitatges col·laboratius, però encara no en el territori valencià, on s'estan impulsant uns quinze projectes, i apunta que potser la novetat d'aquest fenomen fa que els bancs siguen reticents a finançar-los. 

El president de Resistir explica que els membres d'aquesta cooperativa, on hi ha molts jubilats que han treballat en l'àmbit de la docència o la sanitat, tenen pensions mitjanes o altes, però no poden assumir tot el finançament del projecte, ni els bancs els donarien de manera individual els préstecs hipotecaris a causa de la seua edat. 

Encara que la cooperativa es planteja com una iniciativa intergeneracional, el seu president admet que la pràctica totalitat del seu actuals components són jubilats, i de fet estan intentant relacionar-se amb els altres projectes que hi ha a Espanya a través del Imserso, ja que falta una normativa concreta sobre covivendes. 

García assenyala que, després d'intentar sense èxit la legislatura passada que l'Ajuntament de València traguera a concurs la cessió d'ús de solars públics, han trobat el "suport absolut" del de Godella per a construir en aquest municipi un espai amb 21 habitatges de 50 metres quadrats i un centre social de 300 metres quadrats. 

El projecte, pressupostat en 3,5 milions d'euros i un termini d'execució de dos anys, està a l'espera de reunir el finançament, per al que ja han iniciat contactes amb dos bancs i esperen reunir-se al gener amb l'Institut Valencià de Finances per a veure si crea alguna línia de suport a cooperatives sense ànim de lucre de covivendes. 

S'han reunit també amb el vicepresident segon del Consell, Rubén Martínez Dalmau, qui explica a EFE que li sembla "molt interessant" aquest tipus d'iniciatives. Dalmau destacat en la Generalitat estan treballant en fórmules de cessió d'ús del sòl a cooperatives i en el finançament perquè "puguen fer realitat" els projectes. 

El president de Resistir assenyala que també han trobat bona predisposició a l'Ajuntament de Sagunt, que compta amb un edifici en el Port de Sagunt on en sis mesos podrien situar uns dihuit habitatges col·laboratius. 

Malgrat que està costant poder portar avant els seus projectes, Martín García destaca que el nom de la cooperativa és tota una declaració d'intencions i que no desistiran de la seua obstinació perquè les persones que desitgen viure de manera independent, però en companyia i amb els serveis que precisen, puguen fer-ho. 

next