Diari La Veu del País Valencià
Texts de Quim Monzó i Saó en l’examen de Valencià de Selectivitat

VALÈNCIA. La dictadura de Primo de Rivera, amb les seues diferències i similituds amb la de Francisco Franco, i el règim polític de la Restauració borbònica han sigut els temes del primer examen de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU).

En aquest primer examen d’accés a les universitats valencianes, en l’exercici d’Història d’Espanya els estudiants han pogut triar una primera opció del segle XIX, referida a la Restauració borbònica que es va iniciar el 1875 amb l’ascens al tron d’Alfons XII, on han hagut d’explicar el significat dels conceptes “sufragi censatari” i “caciquisme”.

També s’ha demanat als estudiants que expliquen les característiques del règim de la Restauració i els trets polítics del moderantisme comparant-los amb els canvis introduïts per la Revolució del 1868.

Per a això, han comptat amb el suport de dos texts: un sobre la Llei electoral del 1878, promulgada durant el regnat d’Alfons XII i que va establir el sufragi censatari, i un altre sobre un article del 1892 del diari carlista El segle futur sobre el sufragi universal.

La segona opció es referia al segle XX, i en elles els estudiants han hagut d’explicar els conceptes dictadura militar i govern constitucional, així com analitzar el colp d’estat del 1923, que va donar inici a la dictadura de Primo de Rivera, i les característiques d’aquesta dictadura i la seua comparació amb la de Francisco Franco.

Amb aquesta fi, han hagut de comentar un fragment del Manifest al país i a l’exèrcit de Primo de Rivera datat el setembre del 1923, en el qual es dirigeix als espanyols per a justificar el seu colp d’estat, o el d’una entrevista a Alfons XIII a Londres publicada pel diari ABC l’any 1931, en la qual el monarca explica per què va marxar d’Espanya després de proclamar-se la Segona República.

Prova de valencià

Després de l’examen d’Història d’Espanya s’ha fet l’examen de l’assignatura de Valencià, en el qual l’alumnat ha hagut de fer un comentari de text entre dues opcions: un conte de Quim Monzó publicat el 1999 i titulat El conte, o un article de Teresa Ciges publicat en la revista Saó l’any 2017 titulat Des del bressol, en valencià.

Un total de 20.250 estudiants de centres valencians es presenten a les proves d’accés a la Universitat que se celebren els dies 4, 5 i 6 de juny, dels quals 19.137 han cursat Batxillerat i 1.104 procedeixen de cicles formatius.

Del total d’aspirants, 11.931 són dones i 8.319 són homes, els quals podran saber els seus resultats a partir de les 14.00 hores del 14 de juny, en la convocatòria ordinària, i de les 17.00 hores del dia 11 de juliol, en la convocatòria extraordinària.

Des del 17 de juny fins al 5 de juliol podran participar en el procés de preinscripció a la Universitat els estudiants que s’hagen presentat a les PAU de juny o de juliol; estudiants amb l’accés de majors de 25, 40 o 45 anys; estudiants de cursos anteriors; estudiants titulats; estudiants de cicles formatius, o estudiants estrangers.

Comparteix

Icona de pantalla completa