El restaurant Racó de Meliana guanya el Concurs Nacional de Paella de Cullera

La cerimònia de lliurament de premis ha retut homenatge al creador de la recepta original de Cullera
26 febrer 2019 19:10h
Enguany s'ha aconseguit una alta participació amb díhuit restaurants. Imatge d'arxiu. / EFE

VALÈNCIA. El restaurant El Racó de Meliana ha sigut el guanyador de la quarta edició del Concurs Nacional de Paella de Cullera (la Ribera Baixa) celebrat aquest dimarts. Aquest establiment ha aconseguit la màxima puntuació del jurat per la qual cosa ha obtingut un premi en metàl·lic de 1.500 euros de l'ajuntament, als quals se sumen altres 1.000 euros patrocinats per l'empresa Makro.

El Restaurant Los Olivos de Cullera ha aconseguit ser segon en la final estatal i ha rebut per això 1.000 euros en metàl·lic del consistori i altres 500 de Makro, han informat fonts municipals. La tercera posició ha sigut per a Al Grano del barri la Canyada de Paterna (l'Horta Oest), que aconsegueix un premi de 500 euros de l'organització i altres 300 addicionals de Makro.

La decisió final ha sigut molt complicada, tal com ha reconegut el mateix president del jurat, Paco Franco, qui s'ha mostrat content per l'alt nivell dels participants, ja que, malgrat que el concurs compta a penes amb quatre anys d'història, "s'ha consolidat com a una de les cites de referència de la cuina valenciana". 

Enguany s'ha aconseguit una alta participació amb díhuit restaurants de poblacions com Cullera, Sueca, el Palmar, València, Burjassot, Massamagrell, Tavernes de la Valldigna i Argamasilla de Calatrava (Ciudad Real). L'esdeveniment s'ha desenvolupat en el Paella Village de la plaça de la Constitució i ha comptat amb la presència d'una àmplia representació del món polític, empresarial i gastronòmic.

Homenatge al creador de la recepta cullerenca

La cerimònia de lliurament de premis ha servit també per a retre homenatge al creador de la recepta original de la paella de Cullera, Salvador Gascón, mort fa uns mesos. El consistori ha fet lliurament a la seua família d'un guardó a títol pòstum per la seua contribució a la universalització de la gastronomia valenciana i a l'impuls del sector turística a Cullera.

Gascón va apostar per la cuina valenciana en els 70 quan es va posar de moda la gastronomia francesa a València. "Salvador li va posar les tovalles a la cuina tradicional i va fer d'un ingredient humil com l'arròs l'or de la gastronomia de la Comunitat Valenciana", ha destacat l'alcalde, Jordi Mayor. Ana Gascón, filla de Salvador, ha sigut l'encarregada de recollir el reconeixement. Visiblement emocionada, ha agraït el tribut que li ha retut la ciutat al seu pare. 

La Paella de Cullera sorgeix de l'extensa tradició de l'arròs i el peix que ha existit sempre a la ciutat. Els seus ingredients li atorguen un sabor únic i molt personal. El caldo té una base de peix de roca al qual se li afegeixen llagostins, sepionet, roger, figatells d'escorpa, tomaca de Cullera, espècies i arròs cultivat en els camps cullerencs.

El jurat d'aquesta edició està presidit per Paco Franco i compta entre els seus membres amb restauradors, crítics gastronòmics i experts del món de la cuina com ara Fausto Clemente, Quique Barella, Cova Morales, Antonio Pérez Planelles, Miguel Barrera, Alejandro del Toro i la xef libanesa Lamia Chehayeb.

next