Compromís enviarà al PSOE un document amb les seues reivindicacions per a arribar a un acord a l'agost

Ábalos assegura que "en allò substancial hi ha acord", i Baldoví avança que si els socialistes són "receptius" a les reivindicacions de la coalició valencianista, "hi ha marge per a passar de l'abstenció al sí"
5 agost 2019 19:35h
Sobre la taula hi havia les reivindicacions de la coalició valencianista; especialment, la reforma del finançament autonòmic. També estava previst parlar sobre una possible acollida a l'Open Arms. / COMPROMÍS

VALÈNCIA. Bones sensacions després de la reunió del president del govern espanyol en funcions i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, aquest dilluns a la vesprada a València amb representants de Compromís. Sobre la taula hi havia les reivindicacions de la coalició valencianista; especialment, la reforma del finançament autonòmic. 

En declaracions als mitjans una vegada acabada la reunió, el diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha assegurat que "el clima ha sigut bo" i que "la receptivitat per part del president [espanyol] ha sigut bona". Els desacords principals –que van impedir el 'sí' de Compromís en la sessió d'investidura de Sánchez– tenien a veure amb la llei de dependència i amb el finançament autonòmic. 

Ara, les reivindicacions que ha reiterat Compromís en la reunió d'aquest dilluns a la vesprada es plasmaran els dies vinents en un document que es farà arribar al PSOE aquesta setmana. Amb tot, els valencianistes es mostren confiats: "Creiem que el govern pot assumir aquests acords".

Baldoví ha manifestat que vol "passar de l'abstenció al sí", i ha assegurat que "si finalment el PSOE és receptiu al document" que li envia Compromís, "hi ha marge" per al canvi. El diputat valencianista també ha explicat que amb aquesta trobada "s'ha establit un marc amb què s'aniran concretant tots els avanços". "Espere que abans que acabe agost tinguem un acord llest", ha dit.

En l'àmbit de la dependència, Compromís demanarà "que l'Estat arribe a complir el que diu la llei". "Plantejarem en el document que s'assumisca per part del pròxim govern d'Espanya el compromís que en 4 anys l'Estat ha d'arribar a assumir la seua part, el 50%", ha concretat Baldoví. "Si no, com a mínim el 25% en els dos primers anys", ha afegit.

Pel que fa al finançament, la coalició valencianista exigeix que hi haja "una proposta ferma de reforma del sistema" en un termini de 8 mesos. A més, Baldoví s'ha referit al deute històric valencià i a algunes possibilitats per a alleugerir aquestes "dificultats" financeres fins que arribe un nou model. Per exemple, que es compense "el major esforç en despesa sanitària en estiu" o que el 50% de la pujada de l'IVA beneficie les autonomies.

Acord "en allò substancial"

Qui primer ha comparegut davant els mitjans ha sigut el secretari d'Organització del PSOE i ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos. Aquest ha destacat el "to molt amigable" de la reunió, així com "molta sintonia i bona voluntat perquè Espanya tinga un govern progressista". 

Ábalos també s'ha referit a aquest "document inicial", si bé ha destacat que caldrà estudiar-lo, "bàsicament des de la perspectiva fiscal". "Cal ser molt rigorosos", ha defensat. El ministre de Foment en funcions ha assegurat, no obstant això, que els socialistes són "perfectament conscients de la insuficiència financera d'aquesta comunitat". En aquest sentit, ha reiterat el compromís de dur a terme una reforma del finançament dins del primer any de legislatura si Sánchez governa.

"En allò substancial hi ha acord", ha assegurat Ábalos. És a dir, "en el reconeixement del problema" i també en la manera com afrontar-lo. 

Sense port, de moment, per a l'Open Arms

En la conversa, que ha durat més d'una hora i mitja, també estava previst parlar sobre una possible acollida a l'Open Arms, que està a l'espera que un port segur li permeta desembarcar les 121 persones que ha rescatat al Mediterrani. En aquest sentit, els socialistes mantenen el posicionament que ja ha manifestat el president Ximo Puig aquest dilluns al matí. "No pot ser que Espanya siga l'únic estat que estiga fent tasques de salvament; cal que Europa assumisca les responsabilitats", ha declarat Ábalos.

Nova ronda de contactes de Sánchez

La reunió estava convocada a partir de les 17.30h a l'hotel Senator Parque Central, si bé ha començat passades les 17.45h. A més de Sánchez i Ábalos, per part dels socialistes també hi ha assistit Puig. Pel que fa a Compromís, ha estat representat també per Mónica Oltra, coportaveu de la coalició i vicepresidenta de la Generalitat.

Amb aquesta reunió, que s'emmarca dins de la nova ronda de contactes de Sánchez amb partits polítics per a intentar aconseguir la seua investidura, el candidat socialista pretén rescabalar la manca de "contacte" de què el va acusar Compromís en la votació d'investidura.

Així, tant en la primera votació com en la segona, Baldoví es va abstindre. En la primera ocasió, Compromís va acordar l'abstenció per la falta de concreció de Sánchez respecte al nou finançament. En la segona, va mantindre aquesta posició davant la manca de "contacte" amb Sánchez. Així, Baldoví va lamentar que el candidat socialista no havia tingut en compte la formació valencianista ni les seues reivindicacions.

Amb tot, Baldoví va animar el PSOE i Podem a intentar, de nou, arribar a un acord. "La possibilitat que al novembre guanye 'el trío de Colón' és suficient per a reprendre les negociacions", va manifestar en declaracions al Congrés moments després de la investidura fallida de Sánchez.

next