Diari La Veu del País Valencià
Azalea, una revisió de la barraca tradicional d’alumnes de la UPV que competirà en un certamen mundial

VALÈNCIA. Un grup de 46 estudiants de diferents graus de la Universitat Politècnica de València (UPV) ha donat una “segona vida” a la tradicional barraca valenciana, més sostenible i eficient, amb vista a adaptar-se a les noves necessitats de l’horta. Amb ella competiran en el certamen Solar Decathlon Europa, que se celebrarà a Hongria.

Es tracta d’un habitatge de 80 metres quadrats i 7 metres d’altura, totalment autosuficient. Han treballat en el seu disseny, desenvolupament i construcció durant dos anys i amb ell aspiren a guanyar el certamen internacional, el més important en l’àmbit mundial d’habitatges sostenibles i eficients.

El projecte, denominat Azalea, ha sigut presentat aquest dilluns a l’alcalde en funcions de València, Joan Ribó, i al rector de la UPV, Francisco Mora, qui ha destacat que aquesta iniciativa plasma, a més, la “ciència, tecnologia i el compromís social”. Així mateix, conjumina els coneixements adquirits pels estudiants i el seu compromís amb el consum eficient.

La barraca del segle XXI serà desmuntada demà per al seu trasllat el 21 de juny a Szentendre (Hongria), on el dia 26 del mateix mes començarà el concurs. Els participants tindran 14 dies per a muntar l’habitatge i altres 14 per a demostrar la seua eficiència.

Els organitzadors del concurs marquen com a condicions indispensables que l’habitatge dispose d’una instal·lació fotovoltaica composta per un número determinat de panells i una capacitat fixa de bateries.

La proposta que presentaran els estudiants de la UPV té, a més, una “història darrere”, que és la d’aquests habitatges tradicionals i la seua relació amb l’entorn de l’horta, que “va enamorar el jurat del concurs”, segons ha explicat l’estudiant del Grau en Enginyeria de l’Energia i membre del projecte, Alina Marín, en declaracions als periodistes.

La barraca incorpora també detalls per a desmarcar-se de la resta de projectes, com ara un aïllant tèrmic de l’habitatge realitzat amb suro triturat –aconseguit amb una campanya ciutadana de recollida de taps de suro de botelles– que ofereix un aïllament tèrmic i acústic “perfecte” per a l’habitatge, ha indicat Marín.

Així mateix, disposa d’una instal·lació fotovoltaica preparada per a cobrir el consum durant tot el dia i capacitat per a vendre energia durant la nit, tal com exigeix també el concurs.

Del proveïment d’aigua s’han ocupat un grup d’estudiants d’Agronomia, així com enginyers industrials i químics. L’habitatge disposa, a més, de filtres verds i de cultius hidropònics per a aprofitar “al màxim” l’aigua i reutilitzar-la en el reg.

La barraca Azalea, l’habitatge “més gran” de la competició –ja que l’equip ha volgut mantindre les característiques originals d’inclinació de la teulada d’aquestes residències–, disposa a l’interior d’un espai diàfan i d’una banda de serveis amb cuina integrada i un dormitori, a més d’un espai exterior. Està pensada per a adaptar-se a les diferents famílies.

Marín ha explicat que la resta d’equips han presentat projectes “molt tecnològics”, però amb Azalea els estudiants valencians competiran també amb la “història” i la transcendència que aquests habitatges tenen a València. A banda, han destacat la seua funció per a “resoldre el conflicte entre la ciutat i la seua horta” amb un nou model que s’adapte al futur, també des de la iniciativa pública.

Al respecte, l’alcalde en funcions de València, Joan Ribó, ha destacat que aquest projecte “conjuga una figura que és literària i històrica de l’horta amb totes les noves tecnologies per a consum zero” i que “pot ser perfecta per a conjugar el respecte de l’horta”.

El projecte Azalea, el cost de la qual ascendeix a mig milió d’euros, compta amb el suport de Leroy Merlín i de més de 50 empreses, així com amb el suport institucional, entre altres entitats, de la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de València, l’Institut Tecnològic de l’Energia i l’Institut d’Enginyeria Energètica de la UPV.

Comparteix

Icona de pantalla completa